Hudba a lifestyle

Neopakovateľné momenty modernej hudby:Najlepšie je to naživo

The Beatles
Skylink Live TV

Sledujte na Stingray iConcerts HD na Skylink Live TV Sledovať

Existujú nezabudnuteľné koncerty, ktoré sa doslova zapísali do dejín. Zažiť ich môžete na hudobných staniciach Skylinku.

Tridsiateho januára uplynie štyridsaťšesť rokov od legendárneho koncertu Beatles na streche budovy ich nahrávacej a produkčnej spoločnosti Apple v centre Londýna. Nápad vznikol len pár dní predtým a akcia nebola nikde oznámená. Chrobáky hrali bezmála trištvrte hodiny, kým predstavenie zastavila polícia. Len škoda, že išlo o labutiu pieseň štvorice, ktorá sa onedlho na to rozpadla.
 
Rovnako nezabudnuteľné je vystúpenie kapely v newyorskom Shea Stadium počas turné po Spojených štátoch v roku 1965. V Amerike vtedy Beatlemánia dosiahla vrchol, takže napriek všetkému ozvučeniu nebolo kapelu kvôli krepčeniu fanúšičiek skoro počuť. Mimochodom išlo o dovtedy s odstupom najziskovejší živý koncert, na ktorom hysterčilo päťdesiatpäť tisíc tínedžerov. Ústredným momentom hnutia kvetinových ľudí bol festival vo Woodstocku v auguste roku 1969. Slávne „tri dni mieru a lásky“ sa konali na dvesto štyridsať akrovom pozemku, kam sa zišlo takmer pol milióna mladých ľudí z celej Ameriky. Nad ránom štvrtého dňa sa ironickou prerábkou americkej hymny ohlásil Jimmy Hendrix so svojou kapelou. Ich vystúpenie trvalo celé dve hodiny, aj napriek tomu, že hudobníci tri dni nespali, a zapísalo sa do dejín modernej hudby.
 
Prelomovým bol aj napríklad manchesterský koncert Sex Pistols v júni 1976. Vtedy úplne neznámi mladíci sa nezdržiavali žiadnou virtuozitou hry, do nástrojov skôr rôzne mlátili a vykrikovali heslá o vzdore proti upätej spoločnosti. Ten večer sa zrodil punk.
 
Podobne zásadným pre celú jednu generáciu bolo vystúpenie seattleskej kapely Nirvana v novembri 1993. Koncert sa konal v rámci série Unplugged hudobnej televízie MTV, kedy R.E.M., Pearl Jam alebo Paul McCartney zahrali svoje piesne akusticky, bez elektrických gitár a syntetizátorov. Koncert Nirvany bol však jedinečný už tým, že si frontman Curt Cobain vymienil výzdobu štúdia pripomínajúcu pohreb. O päť mesiacov neskôr zomrel, podľa všetkého vlastnou rukou.

Koncertné vystúpenia

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
Stingray iConcerts HD pondelok 5. 1. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC