Hudba a lifestyle

Nena: 99 nemeckých balónikov

Nena
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 80s na Skylink Live TV Sledovať

Dejiny populárnej hudby netvorili len hviezdy z anglosaského sveta, ale napríklad aj divoká scéna, ktorá sa začiatkom osemdesiatych rokov rozvinula v nemecky hovoriacich krajinách.

Ak nejaké osemdesiate roky vôbec riešia, pripadá táto doba dnešným mladým ľuďom ako panoptikum srandovného oblečenia a desivých účesov, keď po cestách jazdili hranaté autá a pod diskoguľou hrala divná hudba. Pritom dnešná populárna kultúra sa estetikou osemdesiatych rokov rada inšpiruje a tridsať rokov staré pesničky nie a nie zostarnúť.
 
Hudobným sprievodom tejto doby bol tiež hudobný štýl známy ako Nemecká nová vlna. Prvýkrát sa zdvihla vo Švajčiarsku, kde v roku 1980 vyšiel singel kapely Grauzone, ktorý tento štýl predznamenal: jednoduché až minimalistické prevedenie a monotónny spev. Definíciu Neue Deutsche Welle snáď najlepšie spĺňa medzinárodný hit Dadada kapely Trio, celý natočený na jednom primitívnom syntetizátore.
 
Ďalším známym predstaviteľom tohto štýlu je aj Viedenčan Hans Hölzel nazývaný Falco. V roku 1982 urobil dieru do sveta s hitom Der Komissar, pričom z jeho tretieho albumu Falco 3 sa už predávali milióny kusov. Single Rock Me Amadeus a Jeanny dosiahli prvé priečky hitparád v Európe aj za oceánom. 
 

Protestsong v hitparáde

To už ale bola labutia pieseň novej vlny, ktorá sa v polovici osemdesiatych rokov postupne rozplynula v komerčnej hudbe. 
Všetko pritom začalo ako rebélia v undergroundových kluboch Západného Berlína a Hamburgu, čiastočne pod vplyvom britského a amerického punku. Predtým než mnohých interpretov skrotili pravidlá hudobného priemyslu, nevyhýbali sa ani silne politickým témam.
 
Kompromis medzi autenticitou a úspechom sa podaril kapele Nena. Singel 99 Luftballons sa držal dvadsaťtri týždňov na špičke západonemeckej hitparády a žal zlaté a platinové dosky aj v mnohých iných krajinách Európy. Zároveň sa však stal hymnou protivojnového hnutia, ktoré na vrchole studenej vojny hýbalo Nemeckom. Hovorí totiž o nafukovacích balónikoch, ktoré preletia do susednej krajiny, kde si ich vojaci pomýlia s nepriateľom a spustia katastrofu.
 
Trojica sa neskôr rozpadla, jej frontmanka pod menom Nena ale vystupuje dodnes (a vyzerá stále rovnako dobre). Gabriele Kerner práve oslavuje päťdesiate piate narodeniny a my jej posielame 99 gratulácií.

Nena

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 80s streda 18. 3. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC