Hudba a lifestyle

Najhlbší hlas od protinožcov

Nick Cave

Austrálsky spevák, textár, skladateľ, herec a spisovateľ – tak sa dá definovať činnosť Nicka Cavea, tohto zvláštne záhadného majiteľa hlbokého hlasu a talentu na rozdávanie.

Nick Cave sa narodil v austrálskom štáte Victoria, matka bola knihovníčka a otec učiteľ. Mal dvoch starších bratov a jednu mladšiu sestru. Na základnej škole mal problémy, kvôli zlému správaniu ho vyhodili, a tak ho rodičia poslali na internátnu školu do Melbourne. Tam sa nakoniec celá rodina aj presťahovala, Nickov otec sa stal riaditeľom školy a Nick tak mohol opäť bývať doma.

Chodil spievať do zboru v miestnej katedrále a okrem toho sa zaujímal hlavne o výtvarné umenie a literatúru. Zvyšok predmetov v škole ho nudil a nakoniec docielil prijatie na výtvarnú školu. V poslednom ročníku strednej školy Nick viac pričuchol k hudbe a založil svoju prvú kapelu, ktorá neustále menila názvy aj členov. Počas tohto obdobia spoznal tiež svoju prvú priateľku a spoluhráčov, s ktorými následne hral ďalšie desiatky rokov. Časom si pod názvom The Boys Next Door získali pozornosť a v roku 1979 aj zmluvu na prvý štúdiový album. Ten ale bohužiaľ nemal úspech a vtedajší label už o skupinu nemal záujem. Tá sa opäť premenovala, tentoraz na The Birthday Party. Získali nového manažéra, presťahovali sa do Anglicka, natočili ďalší album a… úspech sa opäť nedostavil. A tak sa v roku 1980 Cave a spol. opäť sťahovali naspäť do Austrálie. Tam nahrávali svoje vlastné songy, na rozdiel od predchádzajúcich albumov sa už nevenovali cover verziám a väčšinu hudby i textov napísal práve Cave. O albume Prayers on Fire sa začalo písať a hovoriť a vyzeralo to, že sa konečne blýska na lepšie časy. Kapela absolvovala prvé krátke turné po USA v roku 1981.

Kapela The Birthday Party sa po rôznych koncertoch natrvalo usadila v Berlíne, ktorý jej členom učaroval. Existencia kapely ale nemala dlhé trvanie, v roku 1984 Nick Cave oznámil jej rozpad a tiež svoj zámer prestať sa hudbe venovať. To mu ale moc dlho nevydržalo, zanedlho potom začal zháňať hudobníkov, s ktorými by natočil vlastnú EP. To sa mu podarilo, chvíľu s nimi vystupoval pod názvom Nick Cave and the Cavemen, nakoniec zostali pri názve Nick Cave and the Bad Seeds, pod ktorým fungujú dodnes. Ich poznávacím znamením je nielen Caveov spev, ale aj temnejšia tematika, postrockový až bluesový rytmus a vynikajúci inštrumentálny sprievod.

Čo sa týka literárnej tvorby, Nick Cave na nejaký čas prerušil hudobnú kariéru, aby vydal svoj prvý román And the Ass Saw the Angel. Ten vyšiel v roku 1989. Spolupracoval na niekoľkých filmoch, ku ktorým skladal hudbu a do povedomia mainstreamového poslucháčstva sa zapísal predovšetkým po vydaní albumu Murder Ballads, na ktorom sa nachádza aj jeho duet s Kylie Minogue s názvom Where the Wild Roses Grow. V roku 2005 napísal Cave scenár k filmu Proposition a zložil k nemu aj hudbu a v roku 2009 vydal druhý román s názvom Smrť Bunnyho Munroa. V kapele Bad Seeds nakoniec zostal jediným pôvodným členom, ale to jej neubralo nič na jej pôsobivosti. V roku 2017 plánuje Cave veľké európske turné a tentoraz nevynechá ani Prahu. Spevák, ktorého vzory sú vraj Johnny Cash, Bob Dylan alebo Leonard Cohen, na prahu šesťdesiatky s hudbou rozhodne nekončí.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Nick Cave na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
streda 1. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC