Hudba a lifestyle

Milovníčka motýľovs rozsahom piatich oktáv

Mariah Carey

Speváčka Mariah Carey je vo svojich 46 rokoch žijúcou legendou. Na vrchole súčasnej popmusic sa drží takmer 30 rokov, jej život ale samozrejme sprevádzali vzlety aj pády.

Mariah Carey sa narodila v roku 1970 na Long Islande ako najmladšia z troch súrodencov. Jej matka bola operná speváčka a otec letecký inžinier. Dokonca aj jej meno je spojené s hudbou – dostala ho podľa piesne They Called The Wind Mariah z broadwayského muzikálu Paint Your Wagon. Keď mala tri roky, rodičia sa rozviedli. Mariah sa neskôr zverila, že hlavne preto už v útlom veku nachádzala v hudbe a speve útechu a schovávala sa tak pred nepríjemnou realitou. Pre umenie mala koniec koncov vlohy – jej matka bola nielen opernou speváčkou, ale aj vokálnou trénerkou a svoju dcéru v speve podporovala. Už počas základnej školy začala Mariah skladať texty piesní a neskôr k nim pridávať melódie. Po škole sa presťahovala do New Yorku a natočila svoju prvú demo nahrávku, zarábala si však ako servírka a ako zboristka.

Osudový bol pre Mariah rok 1988. Vystupovala vtedy ako vokalistka so speváčkou Brendou Starr, ktorá sa jej snažila pomôcť preraziť. Zoznámila Mariah so šéfom Columbia Music Tommym Mottolom a odovzdala mu jej nahrávku. Mottola bol zo spevu osemnásťročného dievčaťa taký nadšený, že ju okamžite skontaktoval a nechal ju u svojej nahrávacej spoločnosti podpísať zmluvu. Rozhodol sa, že z nej urobí popovú hviezdu – zohnal jej najlepších producentov a chcel, aby konkurovala vtedajším ikonám – Whitney Houston a Madonne. Debutový eponymný album Mariah vyšiel v roku 1990 a štúdio Columbia Music za jeho propagáciu minulo neuveriteľný milión dolárov. A vyplatilo sa to. Na prvom mieste hitparády Billboard Top 100 sa umiestnilo celkovo 11 singlov z albumu a Mariah zaň dostala dve ceny Grammy. Po svete sa predalo celkovo 15 miliónov kópií. Hneď nasledujúci rok vyšiel Mariah druhý album Emotions, ktorý kvitovali hlavne kritici. Vzťah medzi Mariah a Tommym Mottolom prerástol v lásku a pár mal v roku 1993 obrovskú svadbu, ktorej sa zúčastnili osobnosti ako Barbra Streisand alebo Billy Joel.

V roku 1993 vyšiel Mariah tretí album, jeho predajnosť dosiahla neuveriteľných 32 miliónov kópií. O rok neskôr vydala singel All I Want For Christmas, ktorý sa stal najúspešnejšou vianočnou piesňou všetkých čias. Po takom vzostupe musel zákonite nasledovať pád. Mariah vydala ďalšie dosky, ktoré zďaleka nedosahovali taký úspech a ku koncu deväťdesiatych rokov oznámila, že sa rozvádza s Tommym Mottolom. Producent bol voči nej vraj panovačný, kontroloval ju, manipuloval s ňou a dokonca mal aj násilnícke sklony.

V roku 2001 natočila Mariah film Stať sa hviezdou, ktorý prepadol. Speváčka skončila v psychiatrickej liečebni. Na scénu sa naplno vrátila až v roku 2005 albumom Emancipation of Mimi, na ktorom opäť dokázala, že má stále čo povedať popovému svetu. V roku 2008 sa vydala za herca Nicka Cannona a o tri roky neskôr mu porodila dvojčatá, v roku 2014 však pár oznámil, že sa rozvádza. V tom roku Mariah tiež vydala svoj zatiaľ posledný štúdiový album. Ale ani po 26 rokoch kariéry zďaleka ešte nepovedala svoje posledné slovo.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Život zn. Mariah

Hudba a lifestyle
Foto E!
nedeľa 11. 12.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC