Hudba a lifestyle

Lenny Kravitz: Všestranný umelec

Lenny Kravitz

Retro rocker Lenny Kravitz mal život rovnako farbistý, ako sú rozmanité jeho talenty šoumena. A samozrejme nekončí ani po päťdesiatke.

Kravitzovi bol úspech v šoubiznise tak trochu vložený do kolísky, ľahké to ale určite nemal. Leonard Albert Kravitz sa narodil dvadsiateho šiesteho mája pred päťdesiatjeden rokmi v Brooklyne ako jediné dieťa televízneho producenta Sy Kravitza a herečky Roxie Roker. Matka, ktorá zomrela na rakovinu v roku 1995, bola černoška, zatiaľ čo otec Žid s ukrajinskými koreňmi. Vyrastať v Amerike šesťdesiatych rokov teda pre malého Lennyho iste nebolo vždy príjemné.
 
Kvôli matkinej úlohe v populárnom televíznom sitcome sa rodina odsťahovala do Hollywoodu, kde budúca hviezda objavila svoju vášeň pre hudbu. Kravitz spieval v chlapčenskom zbore a naučil sa hrať hneď na niekoľko nástrojov. Po strednej ho už nevedeli udržať doma, odkiaľ vyrazil za snom o veľkej sláve. Prvé roky žil hlavne zo svojho auta, ktoré prenajímal za päť dolárov na deň. V tomto ťažkom období mu rozhodne nepridal ani rozvod rodičov, ktorým podľa svojich slov veľmi trpel.
 

Zrod hviezdy

Koncom osemdesiatych rokov sa presťahoval do New Yorku, kde sa na neho šťastie opäť usmialo, dokonca od ucha k uchu. Stretol Lisu Bonet, ktorá vtedy hrala v populárnom sitcome Cosby Show, s ktorou sa v roku 1987 vzali. O rok neskôr prišla na svet ich dcéra Zoë Kravitz, ktorá je dnes sama úspešnou herečkou, speváčkou a modelkou.
 
Presne v čase jej narodenia vyšiel Kravitzov prvý album Let Love Rule, ktorý mu pomohol nahrať zvukový technik a hudobník Henry Hirsch. Stretli sa náhodou, Hirsch sa však nakoniec stal Kravitzovým dlhodobým spolupracovníkom a svojho druhu mentorom. Bol to práve Hirsch, kto ho priviedol k charakteristickému retro zvuku.
 
Album sa nepredávalo zle, o skutočný prielom sa však postarala Madonna, ktorá adaptovala Kravitzovu pieseň Justify My Love. Jeho život sa počas krátkej doby obrátil hore nohami, čo jeho manželstvo nakoniec nevydržalo. Druhá nahrávka Mama Said však v roku 1991 potvrdila úspech debutového albumu. Celkom ich doteraz vydal desať, vrátane veľmi úspešného Lenny (2001).
 

Druhý dych

Ako hudobník získal okrem iného osem cien Grammy či po jednej MTV Video Music Award a Brit Award. V roku 2011 mu dokonca udelili dôstojnícky stupeň francúzskeho Rádu umenia a literatúry. Akoby to nestačilo, vrhol sa Kravitz koncom nultých rokov do filmu. Po piatich menších úlohách, kedy sa napríklad mihol v úlohe seba samého vo filme Skafander a motýľ, sa zhostil náročnejšej úlohy v dráme Precious, za ktorú zožal veľmi kladné kritiky. 

Lenny Kravitz

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
piatok 29. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC