Hudba a lifestyle

Keď jablko nespadne ďaleko od stromu

Keď jablko nespadne ďaleko od stromu
Skylink Live TV

Sledujte na ÓČKO na Skylink Live TV Sledovať

Keď speváčka Lenny (vlastným menom Lenka Filipová) vydala v 19 rokoch prvý singel, mnohí mohli mávnuť rukou a povedať si, že je to len ďalšie protekčné dieťa slávneho rodiča. Lenny ale v nasledujúcich rokoch dokázala, že to tak vôbec nie je.

Umelecký talent má Lenny bezpochyby v génoch. Jej mamou je totiž folková speváčka a šansoniérka Lenka Filipová, jej otec je architekt Boris Drbal. Lenny začala hrať v štyroch rokoch na klavír a počas detstva k tejto záľube postupne pridala aj dramatický krúžok a spev v zbore. Svoju prvú pieseň zložila už v jedenástich rokoch a v šestnástich sprevádzala svoju matku na medzinárodnom turné, kde zaskakovala za chýbajúceho klaviristu. V tom čase sa zúčastnila skladateľskej súťaže International Songwriting Competition, v ktorej so svojou piesňou postúpila až do semifinále. O dva roky neskôr zmaturovala na pražskom gymnáziu Amazon a začala sa naplno venovať vlastnej hudobnej kariére.

Podpísala zmluvu s vydavateľstvom Universal a vydala svoje prvé EP s názvom All My Love, z ktorého ako prvý vyšiel aj rovnomenný singel. Ten však zhodou okolností bol jedinou zo štyroch piesní, ktorá nie je Lennina pôvodná autorská – originál All My Love spieva austrálska kapela Dallas Fresca. Lenny ale napriek tomu songu vtlačila svoj charakteristický zvuk – nielen nástrojmi, ale hlavne hlasovo. Na svoj vek má totiž neobyčajne nízko položený, „hrubý“ hlas, ktorý je veľmi ľahko rozpoznateľný a veľmi odlišný a špecifický. Speváčke sa tak rozhodne nemôže stať, že by niekedy zapadla medzi svojimi kolegyňami podobného veku. O pol roka neskôr vydala Lenny svoje druhé EP, ktoré pôvodne malo byť už prvým radovým albumom. Volalo sa Fighter, obsahovalo päť piesní, z toho dve coververzie. Lenny bola následne nominovaná na Objav roka v súťažiach Český Slavík Matonni a Anděl. Druhú spomínanú cenu tiež neskôr dostala.

Na prvý skutočný plnohodnotný album si museli fanúšikovia Lenny počkať až do roku 2016, kedy vyšiel jej debutový album Hearts. V rámci jeho vycestovala Lenny na klubové turné Hearts Tour, ktoré sa konalo na jeseň 2016, a pretože bolo úspešné, rozhodla sa speváčka pridať ďalšie, jarné turné, ktoré sa skončilo 25. marca. Za svoju dosku bola nominovaná na cenu Apollo, čo je ocenenie hudobných kritikov. Zostáva ešte dodať, že za posledné roky stihla nielen získať tisíce fanúšikov, ale tiež úspešne dokončiť bakalárske štúdium na britskej škole British and Irish Modern Music Institute v Londýne. Môžeme si byť celkom istí, že o tejto „hudobnej bakalárke“ ešte budeme veľa počuť.

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC