Hudba a lifestyle

Kanye West: Šoubiznis budúcnosti? Len spievať nestačí

Kanye West

Kanye West je prototypom hviezdy dvadsiateho prvého storočia: zlučuje rôzne štýly, podniká na všetky strany a predovšetkým je sám značkou.

Kanye West na seba prvýkrát upozornil na prelome tisícročí ako producent rapového labelu, prostredníctvom ktorého spolupracoval s hviezdami ako Jay-Z, Alicia Keys, Ludacris alebo Janet Jackson. Už vtedy rád pracoval s vplyvmi ďaleko nad rámec rapu, inšpiráciu čerpal napríklad z R&B zo sedemdesiatych rokov, trip hopu, house, rocku a folku i klasickej hudby. Fúzia rôznych štýlov a prístupov je typická aj pre jeho vlastnú hudbu. S rapovaním začal v trinástich, jeho prvá skladba sa v preklade volala „zelené vajcia a šunka.“ 
 
Presvedčil skeptickú matku, aby mu zaplatila nahrávanie v štúdiu, kde sa zoznámil s hudobníkom No. I.D. Stali sa priateľmi a po tom, čo West v pätnástich od rodičov dostal svoj prvý mixážny pult, naučil ho No. I.D. s prístrojom pracovať. A už v sedemnástich písal West skladby na objednávku pre iných raperov.
 

Tvrďák z dobrej rodiny

Kanye Omari West, ktorý sa narodil 8. júna pred tridsiatimi ôsmimi rokmi, pochádza z chicagskej stredostavovskej rodiny, jeho matka bola univerzitná profesorka angličtiny. Rebelantstvo Kayne zdedil skôr po otcovi, ktorý bol v mladosti členom Čiernych panterov, najradikálnejšej odnože bojovníkov za práva Afroameričanov. Dnes West senior podniká ako kaviarnik, a to vďaka počiatočnému kapitálu od svojho syna.
 
K veľkej nevôli matky sekol West so štúdiom umeleckej akadémie, aby sa sústredil iba na hudbu. O šesť štúdiových albumov neskôr patrí s 21 miliónmi predaných albumov a 100 miliónmi platených stiahnutí na internete medzi najúspešnejších interpretov všetkých čias. S počtom dvadsaťjeden cien Grammy je najuznávanejším spevákom svojej generácie a tri jeho albumy zaradil časopis Rolling Stone medzi päťsto najvýznamnejších nahrávok histórie.
 

Intelektuál v bulvári

Na jednu stranu West počúva a veľmi aktívne podporuje alternatívny rock pre náročných, na druhú ale okupuje stránky žurnálov vďaka manželstvu s profesionálnou celebritou Kim Kardashian. Rozruch zakaždým spôsobí aj jeho zlozvyk narušovať odovzdávanie všemožných hudobných cien. Keď nevyhrá on alebo jeho favorit, neváha vyliezť na pódium, prerušiť ceremoniál a podeliť sa o svoj názor so zmeravenými divákmi. 

Kanye West

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
štvrtok 11. 6.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC