Hudba a lifestyle

Johannes Brahms: Skromný génius s veľkým srdcom

Johannes Brahms

Johannes Brahms je dnes považovaný za jedného z najvýznamnejších skladateľov klasickej hudby. Na svojich súčasníkov však pôsobil skôr ako čudák.

Brahmsovo meno sa často vyslovuje jedným dychom s velikánmi Bachom a Beethovenom, aspoň v známom bonmote o troch B hudby devätnásteho storočia. Vo svojej dobe však jeho nekonvenčná osobnosť narážala hlavne na nepochopenie. Kým na svojich prechádzkach Viedenským lesom rozdával deťom sladkosti, s dospelými si nikdy veľmi nerozumel. „Povesť mrzutého človeka nezískal Brahms úplne bez zásluh,“ spomínal jeho žiak Gustav Jenner. „Málokto ale dokáže byť taký milý, ako sa občas správal on.“
 
V priebehu šesťdesiatych rokov devätnásteho storočia sa Brahmsove skladby stávali čoraz populárnejšími a skladateľ začal zarábať značné peniaze. Napriek tomu žil v maličkom byte, kde sa namiesto drahého nábytku týčili len stohy papiera a kníh. Elegantná Viedeň sa Brahmsovi smiala kvôli staromódnej brade a lacnému oblečeniu, zatiaľ čo on svoje imanie radšej rozdával chudobným nadaným hudobníkom.
 
Sám totiž pochádzal z chudobných pomerov. Aj keď Brahms strávil väčšinu života vo Viedni, narodil sa v roku 1833 v Hamburgu. Nadanie zrejme zdedil po otcovi, ktorý hral na množstvo hudobných nástrojov. Ako muzikantovi sa mu ale nedarilo presadiť, so sedemnásť rokov staršou krajčírkou Johannou svoje tri deti živili len s ťažkosťami. Dospievajúci Brahms tak musel prispievať do rodinného rozpočtu ako pianista v tančiarniach.
 

Láska medzi notami

Z jeho prvých väčších krôčikov na poli komponovania sa toho bohužiaľ veľa nezachovalo, pretože perfekcionista Brahms mnoho svojich najmä raných diel spálil. Rovnako ako listy od skladateľky a pianistky Clary Schumann, s ktorou sa zoznámil cez jej manžela. „Akoby zostúpil priamo od Boha, tak majstrovsky nám hral,“ zapísala si o ich prvom stretnutí do svojho denníka.
 
Potom, čo sa Robert Schumann pokúsil o samovraždu a skončil v sanatóriu pre choromyseľných, našla Clara oporu v Brahmsovi. Ich neobyčajný vzťah, ktorý sa pohyboval medzi hlbokým priateľstvom a nenaplnenou láskou, trval až do jej smrti. Blízki mu boli tiež kolegovia Antonín Dvořák, ktorému významne pomohol ku sláve, a Johann Strauss mladší. Brahms raz poznamenal, že by dal čokoľvek za to, keby bol autorom valčíka Na krásnom modrom Dunaji. Aj napriek svojej skromnosti však ovplyvnil celé generácie skladateľov a zapísal sa do dejín hudby.

Johannes Brahms

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
štvrtok 9. 4.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC