Hudba a lifestyle

Hudba ako karamel

Koncert Coldplay

Coldplay patrí k najúspešnejším kapelám súčasnosti a jej frontman Chris Martin je globálnou celebritou. Pre čerstvo tridsaťdeväťročného Brita je písanie textov k pesničkám forma terapie.

Skupina Coldplay vznikla už v roku 1996, ale na vrcholky svetových hitparád prerazila až na prelome tisícročí a odvtedy predala na osemdesiat miliónov albumov – hity ako Scientist alebo Yellow tak nejako sformovali atmosféru nultých rokov nového tisícročia. Nájdete neuveriteľné množstvo ľudí, ktorí sa bez obalu priznajú k fanúšikovstvu, avšak existuje rovnaké množstvo tých, ktorí si Coldplay pustia len vtedy, keď nikto nepočúva. V krčme ale budú tvrdiť, že je to ufňukaný popík. 
Martinov presladený spev a zborové „ó-lalala-lá“ v každej druhej pesničke skutočne môžu liezť na nervy, zvlášť v kontraste s prvým albumom, gitarovým Parachutes. Hlavne v roku 2014 vydaný šiesty album Ghost Stories bol veľmi baladický, až depresívny: Chris Martin v textoch spracovával rozchod s herečkou Gwyneth Paltrow, s ktorou žil desať rokov v zväzku manželskom a vychovávajú spolu dve deti. „Bolo mi vtedy naozaj zle,“ povedal neskôr. „Album je o tom, temnotu v duši nevysedieť, ale nechať ju prejsť.“ 

Život je aj tak báječný

Keď album vyšiel, chodil ale už s o dvanásť rokov mladšou herečkou Jennifer Lawrence. To sa nemohlo nevpísať do veselého zvuku aktuálneho albumu A Head Full of Dreams, ktorý vyšiel v decembri uplynulého roka. A kto vie, možno za vizuálnou podobou zatiaľ posledného albumu, ktorý pripomína trochu ezoterický štýl z osemdesiatych rokov, stojí tiež Martinovo novo nájdené šťastie. Všetky očakávania naplnila najnovšia doska vrchovato: ako z pohľadu fanúšikov, tak aj čo sa komerčnej úspešnosti, ale aj odsudkov časti hudobnej kritiky týka. 
Zaujímavé je, že na albume zaznie aj hlas Gwyneth Paltrow, ktorá s bývalým manželom spieva duet Everglow. Nechýbajú detské chóry, pár akordov si zahrá napríklad Noel Gallagher z Oasis, zaspieva Beyoncé a dokonca zaznie hlas Baracka Obamu. Chris Martin a jeho partia opäť na živote vidí len to najkrajšie. A my s nimi.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Coldplay na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
utorok 1. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC