Hudba a lifestyle

Divoká kráľovná noci

Grace Jones

Jamajskej kráske Grace Jones ťahá na sedemdesiatku, zostáva však nielen módnou ikonou, ale stále tiež aktuálnou legendou „čiernej“ hudby.

Charizmatická Grace Jones je považovaná za dračicu, ktorá nerešpektuje žiadne konvencie. Jej rebelantstvo ale nie je bez príčiny. „Moje detstvo bolo celé o Biblii a bití,“ povedala o vyrastaní v rodine prísneho kňaza Letničného hnutia. Keď sa rodina presťahovala do Spojených Štátov, vyrastala Grace u svojej starej mamy a jej priateľa, ktorý šesť Jonesových detí brutálne bil. V puberte začala nekontrolovane piť a po strednej sa ponorila do hippiesackej komunity. „LSD bolo veľmi dôležitou súčasťou môjho duchovného vývoja,“ spomínala neskôr na toto obdobie svojho života.

Vysoká, štíhla, so zvláštne androgýnnymi rysmi a pleťou farby najtemnejšej noci sa Jones už v osemnástich stala modelkou a v ďalších rokoch sa objavila na prebale Elle aj Vogue. Pracovala s takými veličinami ako Helmut Newton alebo Hans Feurer, respektíve fotila pre tých najslávnejších návrhárov – Yves St. Laurent, Claude Montana či Kenzó Takada. Na chvíľu zakotvila v Paríži, kde s Giorgiom Armanim alebo Karlom Lagerfeldom vymetala tie najznámejšie gay kluby. Hoci heterosexuálka – ostatne z prvého manželstva má dospelého syna a chodila okrem iného s akčnou hviezdou Dolphom Lundgrenom – platí Jones dodnes za ikonu gay a lesbickej scény.

Talent na všetko

V roku 1977 vyšiel jej debutový album „Portfolio“, ktorý miešal vtedajšie tanečné rytmy a aranžmány s prvkami reggae. V priebehu ďalších troch desiatok rokov nasledovalo ešte deväť dosiek, z ktorých najznámejšie sú „Nightclubbing“ (1981) a „Slave to the Rhythm“ (1985) obsahujúca rovnomenný hit. Rovnako tak ale všestranne talentovanú Jones vždy priťahoval film. V sedemdesiatych rokoch a začiatkom osemdesiatych si zahrala v množstve nezávislých filmov a počnúc Conanom ničiteľom (1984) tiež vo väčších produkciách. Patrí medzi ne bondovka Vyhliadka na smrť (1985) s Rogerom Mooreom v hlavnej úlohe alebo komédia Bumerang (1992) s Eddiem Murphym.

Jones je však tiež módna ikona, ktorá svojím extravagantným štýlom popierajúcim hranice medzi ženskou a mužskou módou spoluurčovala obliekanie osemdesiatych rokov. Ako jej nasledovníčky sa vidia Annie Lennox, Lady Gaga aj Rihanna, ktorú Jones dokonca obvinila z kopírovania niektorých svojich pódiových kreácií. Dnešnými hviezdami populárnej hudby, ktoré sa v boji o pozornosť často snažia vystupovať čo najextravagantnejšie, je Grace Jones skutočne veľmi napodobňovaná. V žiadnom prípade však nie prekonaná.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Grace Jones na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
nedeľa 1. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC