Hudba a lifestyle

Bob Dylan ako ho nepoznáte

Bob Dylan
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na Skylink Live TV Sledovať

Fanúšikovia Boba Dylana neveria svojim ušiam: folková legenda si k svojim sedemdesiatym piatym narodeninám daruje už druhý album, na ktorom prespieva Sinatru.

Kráľ folku nemával s cover verziami prílišný úspech: už jeho prvý album z roku 1962, ktorý obsahoval len dve pôvodné piesne, bol skôr prepadák, rovnako ako kompilácia Self Portrait z roku 1970. Napriek tomu vlani vydal platňu Shadows of the Night, v ktorej spieva hity tridsiatych a štyridsiatych rokov. A to nie snáď vo folkovom háve, ale naopak celkom konzervatívne, v podaní veľmi blízkom pôvodnému zvuku z obdobia pred osemdesiatimi rokmi. Rovnakou zbierkou starej klasiky je pritom aj práve vydaný Dylanov tridsiaty siedmy štúdiový album Fallen Angels. Čo sa to s ním deje?

Na oboch nahrávkach tiež nebudete počuť typické krákorenie, Dylan sa snaží o čo najčistejší spev. Je nutné povedať, že mu to ide veľmi dobre, a keď sa fanúšik folku prenesie cez to, že jeho idol zrazu pláva v úplne iných hudobných vodách, nebude ľutovať. Albumy boli nahrávané v komornej atmosfére s iba piatimi hudobníkmi, a skutočne znejú takmer intímne, ako spevákovo vyznanie lásky klasike populárnej hudby a predovšetkým jeho veľkému vzoru.

Vlezte mi na chrbát

Tým je Frank Sinatra, ktorý svojho času naspieval jedenásť z dvanástich kúskov na Fallen Angels. Ide samozrejme o istý paradox, veď kvetinové dieťa Dylan bolo na konci šesťdesiatych rokov jedným z hlasov revolty proti establishmentu a všetkému konzervatívnemu. A to všetko aspoň vtedy symbolizoval aj Sinatra a jeho Ratpack – bieli muži okolo päťdesiatky v starostlivo strihnutých oblekoch.

Už po vydaní prvého albumu v januári minulého roka teda Dylanovi rovesníci krútili hlavou nad touto hudobnou „zradou“. To však bol zámer večného rebela Dylana. „Mal som toho po krk, byť hlásnou trúbou akejsi generácie,“ zveril sa novinárom. „Tento svoj image som musel nabúrať.“ Mladšie ročníky pritom kombináciu Dylan-Sinatra prijali s nadšením, napríklad vo Veľkej Británii sa Shadows of the Night okamžite vyšvihlo na špičku predajnosti a aktuálnemu Fallen Angels sa darí podobne. Chválou pritom nešetrila, respektíve nešetrí ani kritika.

Uvidíme, kam sa Dylan pri borení svojej legendy vydá nabudúce. Už trištvrte storočia stále hýri energiou a odvahou púšťať sa do nových vecí. Keby na budúcom albume napríklad rapoval alebo hral tvrdý metal, to by ešte len bola sranda.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Bob Dylan na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s streda 1. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC