Hudba a lifestyle

Björk: hudba v 3D

Björk pri koncerte
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na Skylink Live TV Sledovať

Nápadité klipy a originálny web má dnes každý, povedala si Björk a preniesla hudbu do virtuálnej reality.

Technológie ponúkajú hudobníkom stále nové a spektakulárnejšie možnosti umeleckého vyjadrenia: koncertnú show s dychberúcimi efektmi, klipy búrajúce hranice predstavivosti a vysoko umelecké webové prezentácie. Hudba je tak stále viac multimediálnou prezentáciou, pričom ďalšiu revolúciu v jej tvorbe a „konzumácii“ spustila nespochybniteľná priekopníčka všetkého nového, päťdesiatročná Islanďanka Björk.
 
Už v roku 2011 jej album Biophilia obsahoval aplikáciu s nápaditými hrami ku každej pesničke. Uvádzal ich legendárny televízny prírodovedec sir David Attenborough a rozhodne nešlo o žiadnu „masovku“ – komplikované hry rozvíjali mysticko-vedecký námet albumu a uvádzali do podmanivého, avšak náročne detailného sveta islandskej prírody. Krajina kdesi ďaleko na severe ako zrkadlo ľudských emócií hrá hlavnú úlohu aj vo výletoch Björk do sveta virtuálnej reality.
 
Čím ďalej rýchlejšie sa rozvíjajúca technológia skracovaná ako VR vťahuje užívateľa do trojrozmerného sveta, v ktorom sa môže voľne pohybovať a interagovať s prostredím. Björk predstavila svoj prvý VR klip k piesni Stonemilker z aktuálneho albumu Vulnicura už vlani v marci pri príležitosti otvorenia výstavy jej multimediálnej tvorby v newyorskej Mekke moderného umenia MoMA. Vtedy išlo o jednorazovú akciu a dielo bolo dané k dispozícii verejnosti vybavené okuliarmi a ďalším potrebným vybavením až neskôr.
 
V posledných mesiacoch natočila Björk ďalších niekoľko VR videí, ktoré fanúšikom aj záujemcom o netradičný zážitok umožňujú všetkými zmyslami prežiť piesne z jej poslednej nahrávky. So speváčkou sa dá prejsť po opustenej islandskej pláži, letieť vesmírom alebo sa stratiť v jej hrdle, a to v doslovnom zmysle. Najneskôr v zime vraj budú takto spracované všetky piesne z albumu Vulnicura a budú k dispozícii na všetkých hlavných spotrebných VR systémoch. 
 
Halucinogénne svety Björk je však možné navštíviť už dnes na originálnej výstave, ktorá bola práve otvorená v Sydney a ďalej navštívi Tokio, Londýn, Paríž a Houston. Mimochodom, Björk samozrejme nechýbala na tlačovej konferencii k jej otvoreniu, hoci sa nachádzala v Reykjavíku. Špeciálny oblek prenášal jej pohyby a reč do jednotiek a núl, z ktorých sa na druhom konci sveta zhmotnila jej trojdimenzionálna dvojníčka. Vitajte v budúcnosti…
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Björk na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s sobota 1. 10. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC