Hudba a lifestyle

Ako prežiť rokenrol

Iggy Pop
Skylink Live TV

Sledujte na MTV 00s na Skylink Live TV Sledovať

Napriek všetkým jeho eskapádam nedochádza do polovice tela vyzlečenému divochovi Iggymu Popovi dych ani pred sedemdesiatkou. Ako to ten chlap robí?

Zástupy talentovaných hudobníkov sa po niekoľkých rokoch vo svetle rámp radšej stiahli do pokojnejších vôd hudobnej brandže, niektorí dokonca skončili predávkovaní bohvie čím na podlahe hotelovej izby. Jim Osterberg respektíve jeho alter ego Iggy Pop si radovánky šoubiznisu dopriaval plnými dúškami. Ako správny rocker sa preslávil okrem iného vyčíňaním v hotelových izbách – po tom, čo recepční na zozname hostí uvideli Iggyho meno, rovno objednávali remeselníkov.

„Na Haiti ma ešte stále nechcú nikde ubytovať, všade inde ale moje ospravedlnenie prijali,“ dušuje sa Pop. „Nejde pritom len o peniaze. V mojom veku sa chcem za svoje hriechy kajať.“ Iggy Pop už totiž dávno nie je z reťaze odtrhnutý maniak, ktorý vymyslel stage diving, teda skákanie z pódia priamo doprostred tancujúceho davu. Stále plní haly a štadióny, okrem toho ale moderuje vlastnú reláciu na rádiu BBC, nahráva rozhlasové hry, účinkuje vo filmoch alebo v reklamách.

Kamarát do dažďa

To všetko by nezvládal, pravdepodobne by dnes už ani nebol na svete, keby sa postupom rokov nezriekol tvrdých a nakoniec akýchkoľvek drog. „V roku 1975 som úplne skončil s heroínom,“ rozpráva spevák, ktorý si kvôli diabolskému prášku siahol na samotné dno. „Ešte niekoľkokrát som fičal na rôznych pilulkách, ale nikdy už to so mnou nebolo také vážne. Teda chľastal som a fajčil ako fabrika, aj trávu, tiež som bral koks. V deväťdesiatych rokoch som ale so všetkým sekol a od začiatku tisícročia som si už ani nezapálil.“ Podobnosť s Davidom Bowiem alebo Keithom Richardsom z Rolling Stones nie je náhodná – aj títo búrliváci si abstinenciou doslova zachránili život.

Bowie zohral v Iggyho životnom príbehu zásadnú úlohu. Nielen, že ho predstavil mnohým dôležitým ľuďom v šoubiznise, ale dokonca spolu chvíľu žili v Západnom Berlíne. „Vtedy som bol fakt na dne. Neviem, ako by som skončil, keby ma Bowie nevzal ako predskokana na svoje svetové turné. Doslova ma nútil jesť a držal ďaleko od drog.“ Známa historka, ako Bowie v Berlíne zbil taxikára, ktorý Popovi doviezol heroín, vraj ale pravdivá nie je.

Iggy Pop v týchto dňoch oslavuje šesťdesiate deviate narodeniny, ku ktorým si tak trochu sám nadelil svoj sedemnásty sólový album s názvom Post Pop Depression. Musíme sa preto pýtať, či je  doska hudobným bilancovaním rockera, ktorý už zažil a prežil všetko, čo sa v šoubiznise dá. „Len z časti. Obzerám sa späť, ale tiež sa pozerám dopredu.“ Rokenrolový veterán sa do penzie nechystá ani omylom.

 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Iggy Pop na Skylinku

Hudba a lifestyle
Foto Profimedia.cz
MTV 00s piatok 1. 4. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC