Film / seriál

Z temnoty do neznáma

Z temnoty do neznáma
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Obnovená séria Star Treku sa vracia s tretím pokračovaním, v ktorom opäť žiari ústredná dvojica Chris Pine a Zachary Quinto v úlohách kapitána Jamesa T. Kirka a komandéra Spocka. Druhá časť sci-fi ságy mala prídomok Do temnoty, tentoraz sa loď Enterprise so svojou posádkou vydáva Do neznáma.

Kultový Star Trek bol obnovený v roku 2009, keď sa ho chopil režisér J. J. Abrams, ktorý sa dovtedy preslávil hlavne seriálom Nezvestní a u fanúšikov sci-fi, ktorí sú často veľmi bigotní a nekompromisní, keď ide o ich milované dielo, si po rozpačitom konci Nezvestných rozhodne napravil reputáciu. Star Trek slávil obrovský úspech a bolo jasné, že vzniknú ďalšie pokračovania.

V roku 2013 tak svetlo sveta uzrel druhý diel a o dva roky neskôr zatiaľ posledný tretí, Star Trek: Do neznáma. V jeho prípade sa na režisérskom kresle prvýkrát miesto Abramsa objavuje Justin Lin – Abrams sa na filme podieľal len ako producent, pretože si odskočil režírovať novú epizódu konkurenčnej sci-fi ságy Star Wars.

Film počas prvého víkendu po uvedení do amerických kín zarobil 59 miliónov dolárov a okamžite sa vyšvihol na prvú priečku v návštevnosti v kinách po celom svete. Bol uvedený pri príležitosti päťdesiateho výročia pôvodnej série, a hoci z neho fanúšikovia (tzv. trekkies) boli napospol nadšení, vyčítali Abramsovi a všetkým tvorcom, že sa odchýlili od pôvodného posolstva Star Treku, jeho politického presahu a akejsi pacifistickej filozofie. Akcia jednoducho premohla pôvodnú dušu série, čím sa tvorcovia snažili priblížiť mladým divákom, ktorí chcú v kine vidieť nárez. Aby skrotili režiséra Justina Lina a aby sa z nového Star Treku nestala bláznivá jazda úplne bez posolstva, angažovali producenti medzi scenáristov Simona Pegga, ktorý v sérii hrá postavu Scottyho. Podarilo sa tak predsa len čiastočne zachovať onen „nerd efekt“, ktorý je pre startrekovské filmy typický.

Dej filmu nie je nijako zložitý – posádka je zhruba za polovicou svojej päťročnej misie a tentoraz už vo filme toľko nevidíme konfrontáciu medzi jej jednotlivými členmi, pretože predsa len sa za taký čas na jednej lodi zžili. Neužijeme si ani hádky Kirka a Spocka, keďže sa z nich stali partneri, ktorí sa vzájomne rešpektujú. Čo sa týka vnútorného života postáv, riešia skôr to, že sú odtrhnutí od civilizácie niekde v hlbokom vesmíre a čaká ich ešte dlhá cesta. Inak všetky akcie vychádzajú hlavne z toho, čo sa okolo nich v onom hlbokom vesmíre deje a ako sa s tým jednotliví hrdinovia vyrovnávajú.

Premiéru filmu ovplyvnila tragická udalosť, ktorá sa odohrala len pár týždňov pred uvedením do kín. Jeden z predstaviteľov členov posádky tragicky zahynul. Volal sa Anton Yelchin a vo filme stvárnil navigátora Pavla Čechova. Jeho smrť je o to tragickejšia, že bola úplne zbytočná – najskôr sa síce uvádzalo, že zahynul pri dopravnej nehode, ale nakoniec sa ukázalo, že ho jeho vlastný zle zabrzdený džíp prirazil k stene na prudkej príjazdovej ceste pri jeho dome v Los Angeles, keď sa nedopatrením spustil. Abrams po premiére filmu prehlásil, že za Yelchina nebude hľadať náhradu a s jeho smrťou, a teda aj smrťou Pavla Čechova, sa scenáristicky vyrovná v ďalšej plánovanej epizóde Star Treku inak.

Star Trek: Do neznáma

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76,5 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia Roberto Orci, Justin Lin

Scénár Simon Pegg, Doug Jung, Roberto Orci, Patrick McKay, John D. Payne

Obsadenie Chris Pine, Zachary Quinto, Zoe Saldana, Karl Urban, Simon Pegg, Anton Yelchin, John Cho

Dĺžka 122 min.

Rok 2016

HBO streda 29. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC