Film / seriál

Žraločie tornádo 3: 10 fascinujúcich faktov o Žraločom tornáde 3

Žraločie tornádo 3

Čo má ostré zuby a lieta vzduchom? Žraloky v tornáde. Ach nie!

1. Nebudete tomu veriť, ale Žraločie tornádo 3 uzatvára trilógiu satirických katastrofických hororových sci-fi filmov o tom, čo by nikto z nás nechcel zažiť! Od prvého Žraločieho tornáda sa zo série stal nepravdepodobný hit a ešte menej pravdepodobná televízna udalosť, o ktorej je radno aspoň vedieť – keď už si neviete rady, či ju sledovať.   
 
2. Keď v prvom Žraločom tornáde šialený hurikán zatopí Los Angeles, najväčší zabijak matky prírody ovládne more, pevninu i nebesá. Premočenú populáciu metropoly terorizujú tisícky žralokov. V druhom Žraločom tornáde sa prírodná katastrofa vyzbrojená žralokmi obráti proti New Yorku. V treťom je na menu kus východného pobrežia Ameriky – konkrétne mestá Washington D.C. a Orlando na Floride. 
 
3. Ozubené tornádo nie je zrejme pre niektorých jedincov také smrtonosné ako pre iných. Hrdinami tretieho filmu je okrem žralokov tiež duo Fin Shepard, ktorý sa zručne oháňa motorovou pílou, a jeho parťáčka April Wexler. Fina hrá Ian Ziering kedysi známy ako Steve zo seriálu Beverly Hills 90210. April si zahrala Tara Reid. Možno si ju pamätáte z komédie Prci, prci, prcičky (nie, nebola to tá nahá „česká“ študentka Naďa).
 
4. Ďalšími ľudskými hviezdami Žraločieho tornáda 3 sú kráska 80. rokov Bo Derek a kučeravá legenda David Hasselhoff. Druhý menovaný si po dekáde strávenej mimo službu v Pobrežnej hliadke vypestoval záľubu vo zvieracích masakroch všetkých druhov. Trúfol si do vražednej džungle v Anakonde 3 a nechýbal ani v Pirani 3DD. 
 
5. Žraločie tornádo vlialo čerstvú krv do žíl celému subžánru nápadito pomenovaných satirických katastrofických hororových sci-fi filmov. Ako napríklad Duch žraloka, Behemoth: Beštia z podzemia, Megapavúk alebo už spomínaná Anakonda 3. Novinkou je Megažralok versus Kolossus o nechcenom oživení pozostatku studenej vojny, ktorý sa stretne s pozostatkom praveku. 
 
6. Najslávnejším žraločím filmom zostávajú Čeľuste z roku 1975. Až druhý celovečerný kúsok režiséra Stevena Spielberga je legendárnym hitom, ale vznikal v ťažkých tvorivých bolestiach. Mechanický model žraloka nechcel plávať a potápal sa ku dnu. Žraločie tornádo také trable nikdy nemalo. Zubaté potvorky sú komplet digitálne, takže pokojne lietajú.   
 
7. Natáčanie Žraločieho tornáda 3 poskytlo prácu väčšine členov pôvodného štábu, ktorý môže za vznik prvého Žraločieho tornáda. Lenže 3. marca 2015 prepukol štrajk kvôli zmluvám. Štáb požadoval dlhodobý kontrakt. Namiesto toho dostal výpoveď. A film vznikol s prispením náhradníkov, ktorými boli technici bez väčších skúseností.  
 
8. Režisérom všetkých troch dielov Žraločieho tornáda je Anthony C. Ferrante, ktorý je zároveň plodným scenáristom a príležitostným producentom. Navyše zbieral skúsenosti v tíme na výrobu špeciálnych efektov. Okrem Žraločích tornád Ferrante nakrútil tiež Boo!, Bezhlavého jazdca alebo hororových Hansel a Gretel.  
 
9. Čo sa týka žralokov, počas posledných tridsiatich rokov vedci trochu pozmenili názor. Čeľuste, Žraločie tornádo a podobne svojim protagonistom krivdia. Postupne sa ukazuje, že žraloky nie sú len smrtonosnou sadou ostrých zubov. Dokonca existujú oveľa nebezpečnejšie zvieratá. Zatiaľ čo žraloky usmrtia asi šesť ľudí ročne, takí sympaťáci ako slony rozdupú priemerne 500 neborákov za rok. Ale hovorte to divákom…
 
10. Jedným z najmrazivejších filmov so zabijackými žralokmi zostáva „dokumentárne“ poňatý thriller Otvorené more z roku 2003. Jeho príbeh je inšpirovaný skutočnými udalosťami a opisuje útrapy páru dovolenkových potápačov, ktorých nešťastnou náhodou zabudli medzi vlnami. Žraloky vo filme nie sú mega a tornádo nefiguruje vôbec. 

Žraločie tornádo 3

Film / seriál
Foto Universal
štvrtok 2. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC