Film / seriál

Zapredať sa, či nezapredať sa?

Matt Damon a Rosemarie DeWitt vo filme Zasľúbená krajina
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Veľké korporácie počítajú s tým, že ľudia urobia pre peniaze čokoľvek – aj keby to malo zničiť prírodu. Tomu verí aj ich najlepší zamestnanec Steve. Lenže stojí vysoký plat naozaj za to?

Steve Butler pracuje pre firmu zaoberajúcu sa ťažbou, a pretože má za sebou skvelé výsledky, je najvyšším vedením firmy vybraný pre dôležitú úlohu. Spolu so svojou kolegyňou Sue sa má vydať do vidieckeho mestečka McKinley a ponúknuť miestnym obyvateľom peniaze za odkúpenie ťažobných práv na ich pozemkoch.

Je ekonomická kríza a malé mesto kdesi v Pennsylvánii práve neponúka moc možností zárobku, a tak sa zdá, že väčšina miestnych čiastku rada prijme. Avšak to by sa do toho nesmel vmiesiť ekologický aktivista Noble, ktorého prejavy na komunitu silno zapôsobia. A do toho sa Steve zahľadí do sympatickej Alice…

Režisér Gus Van Sant má na konte slušný rad filmov naprieč všetkými žánrami. V roku 1985 debutoval drámou Mala Noche zaoberajúcou sa tematikou prisťahovalcov a homosexuálov, v Mojom súkromnom Idahu s Keanu Reevesom sa dej točí okolo prostitútov, Dobrý Will Hunting sa venuje psychológii nadmerne inteligentného mladíka a v Oscarovej dráme Milk vzdal režisér poctu aktivistovi za práva homosexuálov a politikovi Harveymu Milkovi.

Skrátka Van Sant si vyberá kontroverzné témy a po zhliadnutí jeho filmov má divák spravidla o čom premýšľať. Ani Zasľúbená krajina nie je výnimkou a zaoberá sa udržateľným rozvojom, ekológiou a praktikami veľkých firiem. Nečakajte však predvídateľný a šablónovitý dej – nič nie je také, ako sa zdá, a všetko, čím ste si boli istí, je nakoniec úplne inak.

Scenára a hlavnej úlohy sa ujal Matt Damon, o ktorom je známe, že sa ekológiou zaoberá. Zasľúbená krajina mala byť dokonca aj jeho režisérskym debutom, ale kvôli krátkemu času na prípravu bola táto práca zverená ostrieľanejšiemu profesionálovi. To ale Damonovi nevadilo, veď Van Sant mu odštartoval kariéru v roku 1997, keď zrežíroval jeho scenár k Dobrému Willovi Huntingovi, kde si zahral hlavnú úlohu.

„Vďaka tomu, že som sa sám na réžiu pripravoval, dokázal som potom na pľaci naplno oceniť Gusovho génia – niektoré veci, čo vymyslel, by ma v živote nenapadli,“ spieva Damon chválu na režiséra a priznáva, že nakoniec urobil dobre, že sa ujal „len“ scenára a hlavnej úlohy. Van Sant si tiež pochvaľoval tretiu spoločnú spoluprácu s Damonom a kolegu podpichol: „Za tých 15 rokov, čo ubehli od nášho posledného filmu, sa Matt moc nezmenil. Len je o dosť starší.“

Okrem Damona v dráme uvidíte tiež Johna Krasinského ako aktivistu Dustina Noblea. Tohto Američana s poľskými koreňmi ste možno videli vo vojnovom thrilleri 13 hodín: Tajní vojaci z Benghází. Stevovu kolegyňu Sue stvárnila Frances McDormand, ktorá sa divákom vryla do pamäti ústrednou úlohou tehotnej detektívky v coenovke Fargo. Túto netradičnú ekologickú agitáciu si môžete pozrieť 21. augusta.

Kto je kto

Steve – Matt Damon

Pracovitý a svedomitý agent ťažobnej spoločnosti verí v kapitalizmus. Nevidí nič zlé na tom, ponúknuť obyvateľom malého mesta tučnú sumu za to, že sa na 
ich pozemkoch bude môcť ťažiť. Doteraz sebaistý Steve však zrazu začína mať pochybnosti, či vlastne nie je na zlej strane.

Sue – Frances McDormand

Steveova kolegyňa Sue je pragmatická a pennsylvánske mestečko berie len ako ďalšiu prácu, ktorá by mala byť čoskoro hotová. Keď sa objavia prvé náznaky ťažkostí, prekvapí ju to, ale je pripravená záležitosť s kolegom vyriešiť.

Alice – Rosemarie DeWitt

Hoci je z malomesta, má Alice otvorenú myseľ a dokáže kriticky premýšľať. Pracuje ako učiteľka v škole a samotnej sa jej nezdá, keď zrazu prichádzajú cudzinci a chcú odkúpiť pôdu miestnych. Všetko komplikuje ešte fakt, že Steve jej je viac než sympatický.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Zasľúbená krajina

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70 %
Foto Film+

Réžia Gus Van Sant

Scénár John Krasinski, Matt Damon

Obsadenie Matt Damon, John Krasinski, Frances McDormand, Rosemarie DeWitt, Lucas Black, Titus Welliver, Hal Holbrook

Dĺžka 102 min.

Film+ nedeľa 21. 8. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC