Film / seriál

Zaplatíš aj s úrokmi

Z filmu Tiempo sin aire

Legendy o hrdinoch na ceste odplaty sú archetypálnymi príbehmi, ktoré si ľudia rozprávali snáď už pri ohni v jaskyni. „Subžánrom“ sú potom také, v ktorých nevystupuje pomstiteľ, ale pomstiteľka.

Skratky FARC, ELN, IRAFP alebo ACCU toho našincovi príliš nepovedia, v Kolumbii už ale viac ako päťdesiat rokov určujú politický a pre mnohých aj každodenný život. Prebytok prírodného bohatstva skrátka býva skôr prekliatím než požehnaním, obzvlášť ak je tým „pokladom“ koka.

Skratky z úvodu tak neoznačujú nadnárodné ťažobné koncerny, ale len niektoré z dvoch tuctov ľavicových geríl, ultrapravicových polovojenských jednotiek a kriminálnych syndikátov, ktoré s vládou a proti sebe bojujú o kontrolu nad obchodom s kokaínom.

Žiadna zo strán – armádu nevynímajúc – sa pritom neštíti násilia na obyčajných ľuďoch, ktorých dlhý konflikt zahubil už takmer sto osemdesiat tisíc a päť miliónov pripravil o domovy. Hlavná hrdinka drámy Tiempo sin aire Maria by mohla rozprávať: z Kolumbie odišla do Španielska, kde chce začať nový život. A hlavne nájsť vojaka, ktorý znásilnil a zavraždil jej dcéru. V troskách svojho domu vtedy našla fotku muža a venovanie s menom Ivan. Táto stopa ju nakoniec zaviedla až na Kanárske ostrovy, kde stretla psychológa Gonzala, ktorý sa jej rozhodol s pátraním pomôcť, zároveň ale všetko skomplikoval.  

Hrať vlastný príbeh

Vlani natočenú drámu režírovali ako svoju už niekoľkú tvorivú spoluprácu Španieli Andrés Luque a Samuel Martín Mateos – mená medzinárodne nepríliš známe, v španielsky hovoriacich krajinách ale dobre zavedené. Film si získal priaznivé kritiky a vyslúžil si nomináciu na cenu Goya za najlepšie zvláštne efekty. A hoci „španielskeho Oscara“ napokon nezískal, bol úspešný tiež v kinách na Pyrenejskom polostrove aj v Južnej Amerike.

V hlavnej úlohe sa doslova blysla svojím výkonom tridsaťdeväťročná kráska Juana Acosta, doma v Kolumbii obdivovaná hviezda a predstaviteľka nastupujúcej generácie významného hereckého klanu. Smutné je, že osud veľmi podobný jej hrdinke zažila na vlastnej koži. Keď mala šestnásť, prepadli rodinu ozbrojenci, ktorí zabili jej otca a ju spolu s jej nevlastnou sestrou na niekoľko týždňov uniesli. V srdci Európy si nevieme ani predstaviť, ako drsne a nebezpečne sa v niektorých krajinách žije…

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Tiempo sin aire

Film / seriál
Foto Cinemax

Réžia Andrés Luque, Samuel Martín Mateos

Scénár Javier Echániz, Juan Antonio Gil Bengoa…

Obsadenie Juana Acosta, Carmelo Gómez, Félix Gómez, Adriana Ugarte, Toni Acosta, Lucía González, Juan Pablo Shuk

Dĺžka 102 min.

Cinemax nedeľa 3. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC