Film / seriál

Whitney: zranitelná žena s výjimečným talentem

Yaya DaCosta v úlohe Whitney Houston

Bola krásna, talentovaná a tiež nesmierne krehká. Whitney Houston patrí k najväčším hlasom niekoľkých dekád.

O tejto mimoriadnej žene natočila svoj televízny debut režisérka Angela Bassett, doteraz známa ako herečka – v poslednom čase ju môžeme vidieť napríklad v seriáli American Horror Story.
 
Hlavnú úlohu zverila herečke menom Yaya DaCosta, ktorá podľa kritikov dokázala popovú divu presvedčivo stvárniť v jej hudobnej sile i osobnej zraniteľnosti. Vo filme sa zameriava hlavne na speváčkin súkromný život, ktorého smer do veľkej miery „diktoval“ jej manžel, spevák Bobby Brown. 
 
Sledujeme speváčkin závratný úspech, ale tiež postupne sa množiace a dusivé krízy, ktoré ich manželstvo sprevádzali. Bobby Brown v podaní herca Arlena Escarpety nie je vykreslený jednoznačne ako manipulatívny despota, ktorý nejde pre ranu ďaleko. Na začiatku vzťahu (a filmu) naopak vidíme Browna ako milujúceho a až staromódne romantického muža, ktorý svoju ženu bezmedzne podporuje na dráhe superhviezdy. 
 

Som v komplikovanom vzťahu

Až neskôr na povrch prebublá jeho temnejšia stránka, na ktorej sa okrem alkoholu podpísala aj žiarlivosť a majetnícky prístup k manželke (matka Whitney tento vzťah koniec koncov od začiatku neschvaľovala). Bobby Brown napriek tomu podľa mnohých fanúšikov vychádza z filmu až príliš „sympaticky“.
 
Ak divák čaká, že dostane vyčerpávajúci a plastický obraz celého speváčkinho života, možno bude sklamaný. Zato tí, ktorí prahnú po detailoch onoho neveľmi vydareného, ale dozaista osudového vzťahu, v ktorom sa obaja umelci len ťažko vyrovnávali s neuveriteľnou slávou a bohatstvom, si prídu na svoje. Len sa musia zmieriť s tým, že sa nedočkajú podrobností týkajúcich sa speváčkinho úmrtia v roku 2012. Režisérka sa tejto téme pomerne prekvapivo úplne vyhla.
 
V každom prípade však film ponúka aj pozoruhodný hudobný zážitok. Whitney Houston vo filme „naspievala“ talentovaná speváčka Deborah Cox. Tá vzdáva česť speváčkiným songom, bez toho aby skĺzla do ich prostého imitovania.
 
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Whitney

Film / seriál
Hodnotenie FDB --- %
Foto HBO

Réžia Angela Bassett

Scénár Shem Bitterman

Obsadenie Yaya DaCosta, Arlen Escarpeta, Yolonda Ross, Suzzanne Douglas, Mark Rolston, Hampton Fluker, Reign Morton

Dĺžka 88 min.

štvrtok 11. 2.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC