Film / seriál

Východ na západe

Viggo Mortensen

Prísľuby z Východu – názov filmu, pod ktorým by sa dal predstaviť ako romantický príbeh z 19. storočia, tak dráma z oslobodenia v 2. svetovej vojne. Ani jedno ale nezodpovedá skutočnosti. Aj keď s oslobodením má dej predsa len niečo spoločné. „Rusom nie je radno dôverovať.“

Dej krimi thrilleru Davida Cronenberga sa totiž točí okolo ruskej mafie v Londýne. V „meste kuriev a buzerantov“, ako hovorí jedna z kľúčových postáv. Už úvodná scéna u holiča, ktorý utopí svoju britvu v krvi zákazníka napovie, že sa o mafiánskych praktikách dozvieme možno viac, než by sme chceli. Spúšťačom všetkých udalostí sa stane smrť štrnásťročného tehotného dievčaťa. Jej denník a pozostalý novorodenec sa dostávajú do rúk pôrodnej asistentky Anny, pre ktorú sa tým stáva prioritou vypátrať príbuzných dieťaťa.

Naivná predstava o záchrane osudu dievčatka, privádza Annu až k prahu samotného mafiánskeho bosa Semjona, ktorý prevádzkovaním reštaurácie maskuje skutočný predmet svojho podnikania – obchod s bielym mäsom. Ruka v ruke s ním prichádzajú drogy, brutálne vraždy a ich zahladzovanie usekávaním prstov a vytrhávaním zubov.

Jednu z hlavných úloh stvárnil excelentný Viggo Mortensen. Vlasatého Aragorna tu vymenil za postavu Nikolaja, úlisného vodiča vplyvnej ruskej rodiny, ktorého telo je posiate tetovaním dokumentujúcim jeho zločineckú kariéru. Hoci je oficiálne iba šofér, bez hnutia brvy upratuje nepohodlných, alebo rozmrazuje mŕtvoly fénom.Cronenbergovou špecialitou sú surovo brutálne a zároveň veľmi intímne scény, ktoré diváka pohltia natoľko, že ich takmer fyzicky prežíva spolu s postavou. Jednou takou je Nikolajov boj o život v mestských kúpeľoch. Doslova nahá mäsiarčina pribije diváka do kresla a fanúšičky, ktoré sa vydržia pozerať, si svoj idol užijú v rúchu Adamovom.

Mortensen v rámci prípravy strávil niekoľko týždňov v Rusku, kde piloval ruštinu. Jeho ruský prízvuk je teda natoľko uveriteľný, že vôbec nezapochybujete o pôvode jeho postavy. Zdatne mu v tomto smere sekunduje francúzsky herec Vincent Cassel, z ktorého úst autentický ruský prízvuk prekvapí ešte viac.

Casselov Kiril je vznetlivý, desivý a agresívny, ale zároveň poľutovaniahodný. „Je neobyčajné pozorovať Cassela, ako sa mení zo zloducha na uplakané decko. Kedykoľvek sa na scéne objaví jeho otec a zločinecký boss v jednom, z Kirila sa stáva chlapec…“ uviedol ku Casselovej úlohe producent filmu.

Postavy pôrodnej asistentky Anny sa ujala krehká blondínka Naomi Watts. Jej plachosť a nevinnosť v kontraste s chladnokrvnosťou mafiánskeho prostredia ešte umocňuje reálnu obavu, či sa podobné situácie môžu v dnešnom západnom svete stále diať.

Pre milovníkov thrillerov čiernych ako noc je táto ruská obdoba Kmotra ako stvorená!

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Prísľuby z Východu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,6 %
Foto Film+

Réžia David Cronenberg

Scénár Steven Knight

Obsadenie Josef Altin, Mina E. Mina, Aleksandar Mikic, Sarah-Jeanne Labrosse, Lalita Ahmed, Badi Uzzaman, Naomi Watts

Dĺžka 100 min.

pondelok 4. 7.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC