Film / seriál

Virtuálna (ne)realita

Jude Law vo filme eXistenZ

Modro osvetlené tváre displejmi dnes môžete vidieť v kaviarňach, v električkách, na staniciach, kamkoľvek sa pohnete, všetci sú v zajatí technológií. Vnímame ešte svet okolo seba? Žijeme stále v reálnom svete?

Hlavná hrdinka sci-fi eXistenZ sa ocitne kdesi medzi skutočnosťou a „Matrixom“. Allegra totiž patrí k tým najlepším programátorkám a vyvinie úplne novú počítačovú hru. Ak ju chcete vyskúšať, musíte sa pripojiť cez vlastné telo, cez chrbticu, a potom môžete vstúpiť do úžasného sveta. „Keď sa pripojíte, nedokážete odlíšiť hru od reality. Ani keď ste jej autorom.“ A toto už prestáva byť sranda…

EXistenZ sa v kinách objavil takmer v rovnakom čase ako dnes kultový Matrix, ďalšie sci-fi o postavách, ktoré sa ocitnú vo vnútri virtuálnej reality. Matrix je už tradičný, zaužívaný film, ale eXistenZ, ktorý režíroval Cronenberg, je oveľa podivnejší; vytvára svet, kde nie sú oddelené stavy organického a anorganického, ale sú vzájomne prepojené, sú v akejsi symbióze.

Jennifer Jason Leigh ako Allegra je neohrozenou hrdinkou, ktorá neváha preskúmať zapovedané kúty sveta, a spolu s ňou sa do experimentov púšťa aj Jude Law ako Ted. Snaží sa jej pomôcť uniknúť z nebezpečenstva, do ktorého sa dostala, lenže to má jeden zádrheľ – čo je skutočné a čo nie? Čo je súčasť hry a čo je realita? Cronenbergov film je nabitý špeciálnymi efektmi podobne ako Matrix, ale trocha inak. Všetko je oveľa živšie, doslova organickejšie, ako by ste sa ocitli niekde na pitevni, ľudia už sú mŕtvi, napriek tomu je všetko desivo živé.

K eXistenZ budú mať blízko hlavne nadšenci do počítačových hier. Laik sa síce dozvie zase niečo nové o úplne inom svete, veľa vecí Allegra totiž vysvetľuje, ale niektoré narážky a odkazy vám zostanú skryté, ak pravidelne „nemastíte“ hry na počítači. Ak však nehráte, ale aj tak máte radi Matrix, bude vás baviť aj táto malá filmová lahôdka.

Zaujímavosť
Medzi producentmi filmu boli aj Maďari, takže názov eXistenZ má možno ešte ďalší rozmer, pretože „isten“ znamená v maďarčine Boh.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

eXistenZ

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65,3 %
Foto AMC

Réžia David Cronenberg

Scénár David Cronenberg

Obsadenie Jennifer Jason Leigh, Jude Law, Ian Holm, Willem Dafoe, Don McKellar, Callum Keith Rennie, Christopher Eccleston

Dĺžka 97 min.

pondelok 16. 1.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC