Film / seriál

Veľký Gatsby: Vitajte vo svete veľkolepého Gatsbyho!

Veľký Gatsby
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Zo skvelých knižiek vraj nebývajú skvelé filmy. Polapiť dušu najznámejšej novely jazzového veku popisujúcu viac ako jednu stratenú generáciu sa pokúsilo už päť filmov – naposledy Baz Luhrmann vlani. Ten, verný svojmu naturelu autora Moulin Rouge, krehkú knižku previedol do opulentného veľkofilmu, z ktorého oči aj uši prechádzajú.

Uvoľnené mravy, skvelý jazz, bossovia ilegálneho obchodu s alkoholom a prudko stúpajúce ceny akcií. Príbeh Jaya Gatsbyho, ktorý tak veľmi miloval zdanlivo rozmaznanú Daisy, že kvôli nej zbohatol a prestal rozlišovať medzi skutočnosťou a ilúziou, sa stále odohráva v 20. rokoch 20. storočia. Na dekadentných večierkoch a na soundtracku ale hrá hip-hop a hudba od Jaya-Z alebo Florence and the Machine a na konci všetkým zaspieva Lana Del Ray. „Chceme, aby naši diváci cítili vplyv modernej hudby rovnako, ako Fitzgerald chcel, aby to jeho čitatelia cítili v čase vydania knihy,“ vysvetľoval režisér. Navyše Luhrmann je muž, ktorý do parížskeho kabaretu z prelomu 19. a 20. storočia vo svojom oscarovom muzikáli Moulin Rouge priviedol Nirvanu a The Police, a ktorý iné ako podmaňujúce postmoderné jazdy točiť nevie. 
 

Nový prístup 

Útly, sofistikovaný a jemný opis ilúzie nazývanej americký sen od jedného z najvýznamnejších literárnych členov Stratenej generácie 20. rokov teda nie je práve pre takého režiséra najvhodnejšia téma. Ale to Luhrmanna nezastavilo. Nuansy nahradil koncertom obrazov, zvukov, pohybu, popkultúrnych odkazov a emócií – a leskom šperkov známych značiek, kostýmov, za ktoré opäť získala Oscara jeho manželka Catherina Martin, aj prítomných hviezd. Leonarda DiCapria poznal ešte z doby pred Titanicom vďaka svojej verzii Rómea a Júlie, ktorá naučila teenagerov milovať Shakespeara. DiCapriov kamarát Tobey Maguire si zahral Gatsbyho jediného priateľa a rozprávača jeho príbehu Nicka Carrawaya, osudová láska Daisy má tvár držiteľky oscarovej nominácie Carey Mulligan (Škola života). Vo filme sa objavuje aj legendárny indický herec Amitabh Bachchan v úlohe Meyera Wolfsheima alebo známi z Luhrmannovej rodnej Austrálie, Joel Edgerton, Jason Clarke a Isla Fisher. Ďalší lesk filmu priniesli Oscary za kostýmy a výpravu a hlavne viac než 350 miliónov dolárov zaplatených po svete za vstupenky do kina.

Veľký Gatsby

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77,7 %
Foto HBO

Réžia Baz Luhrmann

Scénár Baz Luhrmann a Craig Pearce

Obsadenie Leonardo DiCaprio, Carey Mulligan, Tobey Maguire, Joel Edgerton, Elizabeth Debicki, Isla Fisher, Jason Clarke, Amitabh Bachchan

Dĺžka 142 min.

HBO nedeľa 7. 9. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC