Film / seriál

Vedľajšie účinky: Soderberghova hra na prekvapenie

Vedľajšie účinky
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Mladá žena začne brať nové pilulky na depresiu, ktoré majú, zdá sa, nebezpečné vedľajšie účinky. Myslíte si, že už odhadnete, ako to bude ďalej? Nie vo filme Stevena Soderbergha!

Steven Soderbergh je filmár hodný pozornosti, čo prvýkrát svetu dokázal už pred dvadsiatimi piatimi rokmi, kedy jeho debut Sex, lži a video vyhral veľký festival v Cannes. Na začiatku 90. rokov rodák z Atlanty pomáhal definovať americký nezávislý film, na konci dekády to dotiahol na Oscara za réžiu drogovej drámy Traffic – nadvláda gangov, zatiaľ čo jeho mainstreamovejší ľudský príbeh Erin Brockovichovej vyhral Oscara Julii Roberts. Celú kariéru sa Soderbergh pohybuje medzi niekedy ťažko zrozumiteľnými experimentmi a ľahkými diváckymi hitmi plnými hviezd typu Dannyho jedenástky. Až do vlaňajška, kedy povedal, že minimálne na čas končí s filmom. (A začal sa venovať televízii, ako teraz vidíme v seriáli Knick). Vedľajšie účinky sú tak zatiaľ jeho posledným dielom stvoreným pre kiná. A podobne ako tie predposledné filmové kúsky, ktoré Soderbergh pred svojím minuloročným „koncom“ nahrnul do kín, aj tento predstavuje predovšetkým profi žánrové cvičenie. Teda v tomto prípade skôr cvičenie toho, ako nenaplniť žánrové očakávania.
 
„Chcel som napísať noirový thriller, ktorý divákov vtiahne a obtočí si ich okolo prsta, ako boli Poistka smrti alebo Žiar tela. Thriller zo sveta psychofarmakológie. Inšpirovali ma filmy, ktoré obsahujú rafinované a chytré podrazy, a sú zasadené do spoločnosti, v ktorej naozaj žijeme. Zdá sa mi, že takéto filmy sa prestali točiť,“ vysvetľoval scenárista Vedľajších účinkov Scott Z. Burns.
 
Psychothriller o depresívnej mladej manželke muža prepusteného z väzenia za finančnú kriminalitu, ktorá začne pod dohľadom psychiatra brať lieky s nebezpečnými vedľajšími účinkami, sa tak pred očami krúti cez toľko zvratov, až z neho zostane zábavná braková historka. Výsledok je tak dostatočne atraktívny – tým, ako vyzerá, tým, aký má spád, aj tým, že v ňom hrá množstvo hviezd.

Vedľajšie účinky

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,5 %
Foto HBO

Réžia Steven Soderbergh

Scénár Scott Z. Burns

Obsadenie Rooney Mara, Jude Law, Catherine Zeta-Jones, Channing Tatum, Vinessa Shaw, David Costabile, Peter Friedman, Mamie Gummer

Dĺžka 106 min.

HBO piatok 17. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC