Film / seriál

V hlave

Emócie v hlave

Čo sa nám deje v hlave? Čo spúšťa emócie, ako vznikajú sny, kde sa uchovávajú spomienky?

Tvorcovia zábavného animovaného filmu sa vydali na dobrodružnú cestu mozgom jedenásťročného dievčaťa a výsledkom je strhujúci, veselý i dojemný príbeh, ktorý len tak z hlavy nevyženiete. Režiséri Pete Docter (získal Oscara za animák Hore) a Ronaldo Del Carmen (podieľal sa na filmoch Hľadá sa Nemo, Ratatouille a Hore) týmto filmom dokázali, že filmovému štúdiu Pixar právom patrí povesť priekopníkov v oblasti filmov animovaných v 3D.

Hlavnou hrdinkou filmu je dievča Riley, ktorá sa s rodičmi práve presťahovala z trochu ospalého minnesotského vidieka do San Franciska, kde jej otec našiel novú prácu. Nech sa snaží ako chce, vôbec sa jej tu nedarí zabývať. Cnie sa jej po starom domove, po spolužiakoch, po malom meste plnom zelene, po hokejovom tíme, v ktorom tak rada hrala. A tak sa Riley rozhodne, že táto situácia má jediné riešenie – útek. My medzitým sledujeme, ako sa s jej situáciou potýka Radosť, Hnev, Strach, Nechuť a Smútok – emócie, ktoré sídlia v takzvanom Riadiacom centre. Ako už je v prípade Pixaru zvykom, sú tieto „postavy“ originálne a nápadito štylizované. 

V súvislosti s duševnými pochodmi dievčaťa pochopiteľne vo „velíne“ prepuká zmätok. Staré istoty sa rúcajú, vznikajú úplne nové emócie ako napríklad vzdor. Odráža sa tu skrátka stav dievčininej mysle a pozorný divák v jej duševných pochodoch vypozoruje pozvoľný príchod puberty. 

Sledujeme teda duševnú krízu, ktorá vypukne vo chvíli, keď sa v hlave hlavnej hrdinky začne diať niečo zvláštne. Radosť je odsunutá až kamsi dozadu a prím začínajú hrať Hnev, Nechuť a Strach. Ako to dopadne? Vráti sa zase Radosť na výslnie dievčininej mysli? Bude Riley rovnaká ako predtým?

Film poteší všetky generácie divákov. Tí malí sa budú smiať zábavným akčným scénam, veľkí ocenia inteligentný humor a tí citlivejší si tiež poriadne poplačú (koho nedojme scéna s ružovým slonom resp. Rileyniným imaginárnym kamarátom, má srdce z kameňa!). Film má svižné tempo a nestráca dych. Tvorcom – od scenáristov po animátorov – patrí za taký ohňostroj nápadov a úžasné výtvarné štylizácie hlboká poklona. Toľko hravosti i pravdivých životných múdrostí pokope sa naozaj len tak nevidí.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

V hlave

Film / seriál
Hodnotenie FDB 81,3 %
Foto Cinemax, Profimedia.cz

Réžia Pete Docter, Ronnie Del Carmen

Scénár Pete Docter, Ronaldo Del Carmen

Obsadenie Diane Lane, Amy Poehler, Mindy Kaling, Bill Hader, Kyle MacLachlan, Phyllis Smith, Lewis Black, Richard Kind, Jess Harnell

Dĺžka 95 min.

nedeľa 18. 9.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC