Film / seriál

Trojica sci-fi na Skylinku

Trojica sci-fi na Skylinku

Za zakladateľov science fiction v literatúre sú považovaní autori Jules Verne a H. G. Wells, kultovým filmom tohto žánru je potom bezpochyby Votrelec Ridleyho Scotta. My sme pre vás vybrali tri filmy, ktoré by pravým sci-fi fanúšikom nemali uniknúť.

X-Men: Apokalypsa

Mutanti z marvelovského sveta sa vracajú po úspešnom predchádzajúcom dieli X-Men: Budúca minulosť, réžie nového filmu sa ujal Bryan Singer, jeden z otcov tejto úspešnej série. Prvý z mutantov Apokalypsy (Oscar Isaac) bol od počiatku civilizácie uctievaný ako boh, predovšetkým vďaka svojej sile, ktorú načerpal z ostatných mutantov, a stal sa vďaka nej nesmrteľným a neporaziteľným. Teraz sa po tisíc rokoch prebudil a je rozčarovaný zo stavu, v ktorom sa svet nachádza. Nikto ho už nerešpektuje, ľudia sa klaňajú falošným modlám a Zem je znečistená a plná konfliktov a násilia. Regrutuje preto tím mutantov, vrátane sklamaného Magneta (Michael Fassbender), nazve ich Jazdci Apokalypsy a s ich pomocou chce nastoliť nový svetový poriadok. Smutný osud ľudstva sa pokúsi zachrániť profesor Charles Xavier (James McAvoy) a X-Meni, nadaní žiaci z jeho školy, na čele ktorých stojí Raven (Jennifer Lawrence). Zaujímavosťou je, že vo filme zaznie aj pieseň od brnianskej skupiny Progres 2.

Sledujte na HBO HD, 20. apríla

Kolónia

Laurence Fishburne, ktorý pre všetkých bude navždy Morpheus z Matrixu, si zahral v sci-fi thrilleri odohrávajúcom sa v roku 2045, kedy sa obyvatelia Zeme, ktorí prežili, zdržujú kvôli nepriaznivým zmenám podnebia iba v izolovaných podzemných kolóniách. Ich hlavným zmyslom je ochrana proti epidémiám a vytváranie dostatočného množstva potravín, ktoré by dokázali populáciu uživiť. Keď sa z Piatej kolónie ozve volanie o pomoc, vyrazí tam veliteľ tej Siedmej, Briggs, spolu s niekoľkými ďalšími vojakmi, na mieste však nájdu len jediného človeka. Na základe nájdených stôp sa Briggs a ostatní musia pokúsiť odhaliť nebezpečenstvo, ktoré ohrozuje všetky kolónie, po návrate na svoju základňu ho ale čaká nepríjemné prekvapenie, za ktorým stojí jeho kolega Mason, známy svojou násilnícku povahou. Vo filme sa objaví Bill Paxton, ktorý tento rok bohužiaľ zomrel na následky pooperačných komplikácií. Zahral si tiež jedného z astronautov z Apolla 13 a objavil sa aj v ďalších sci-fi – Votrelec a Terminátor.

Sledujte na FILM+, 15. apríla

Star Trek VIII: Prvý kontakt

Americký film na motívy slávneho seriálu natočil Jonathan Frakes, ktorý hral v seriálovej verzii prvého dôstojníka Williama Rikera a to od úplného začiatku – od roku 1987. Už predtým si vyskúšal réžiu niekoľkých epizód, a preto sa ujal aj tohto filmu, v ktorom posádka hviezdnej lode Enterprise, vedená kapitánom Picardom (Patrick Stewart), podniká bojovú misiu do minulosti, konkrétne do 21. storočia, aby zachránila budúcnosť planéty Zem. Expanzívna civilizácia Borgov sa snaží zabrániť kontaktu ľudstva s ďalšími vesmírnymi druhmi, ku ktorému došlo 5. apríla 2063, pretože jedine tak zostane populácia na Zemi nechránená a Borgovia ju budú môcť kolonizovať. Neohrozenej posádke pomáha aj excentrický vynálezca nadsvetelného pohonu Zefram Cochrane (James Cromwell) a jeho černošská spolupracovníčka Lily (Alfre Woodard). Vizuálne efekty k sci-fi z roku 1996 vznikli v trikovej továrni Georgea Lucasa.

Sledujte na CINEMAX, 21. apríla

Film / seriál
Foto Film+, Cinemax, HBO

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC