Film / seriál

The Words: Komorný doják o láske, pravdách a klamstvách

The Words
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, Olivia Wilde, Zoë Saldana, Ben Barnes alebo J. K. Simmons – hviezdna herecká zostava sa v roku 2012 stretla v americkej nezávislej romantickej dráme o úprimnosti slov aj vzťahov.

Príbeh The Words začína v povojnovom Paríži a vinie sa až k súčasnému New Yorku, sledujúc mladého spisovateľa Roryho (Bradley Cooper), ktorý svojím prvým románom zasadeným do francúzskej metropoly dosiahne obrovský úspech u kritikov aj publika. Jediným zádrheľom je, že Rory túto knihu nenapísal.
Využil totiž dávno zabudnutý a znovu nájdený rukopis. A jeho skutočný autor (Jeremy Irons) sa k nemu teraz rozhodol prihlásiť. K tomu vo filme The Words stretnete ešte jedného spisovateľa, ktorý o tých predchádzajúcich napísal knihu. „Prvú verziu scenára sme napísali pred jedenástimi rokmi,“ spomína scenárista a režisér Brian Klugman, ktorý sa so svojím spolupracovníkom Lee Sternthalom vtedy venoval inému projektu. „Pamätám sa, že sme sedeli v aute, hovorili o Hemingwayovi, ktorý stratil niektoré zo svojich príbehov. Čo by sa stalo, keby sa niektoré z nich teraz našli?“ Uvedená otázka sa stala východiskom pre film The Words. „Scenár sa nám písal takmer sám, rozvíjal sa veľmi organicky,“ potvrdzuje Sternthal. „Začali sme príbehom Starého muža a Roryho, ďalšie vrstvy sa potom začali rýchlo vykresľovať,“ dopĺňa Klugman. „Rory sa rozhoduje, či prizná plagiátorstvo, alebo bude ďalej žiť ako podvodník. Nakoniec zvolí spôsob, o ktorom budú určite diváci medzi sebou hovoriť.“
Film vznikal dlho, jeho príbeh sa podobne ako napríklad Pulp Fiction či Milionár z chatrče ocitol na zozname nádejných, ale nerealizovaných scenárov. Kľúčové nakoniec bolo obsadenie Bradleyho Coopera do hlavnej úlohy. Cooper sa s oboma tvorcami kamaráti a účasť v ich filme im sľúbil už dávno pred tým, než sa z neho vďaka komédii Vo štvorici po opici stala hviezda. O desať rokov neskôr sľub dodržal. Po ňom sa pridal aj slávny Jeremy Irons. „The Words mi ponúkli príležitosť zahrať si rolu deväťdesiatročného muža, čo je vždy zábavné. Bradley Cooper bol v tej chvíli už angažovaný, a je to muž, o ktorom všetci veľmi pekne hovoria. Ani jedného z režisérov som nepoznal, ale vedel som, že napísali inteligentný príbeh s veľmi zaujímavými postavami. Prečo som povedal áno? Je to vec inštinktu. A ten môj hovoril, že tento film bude dobrý,“ popisuje svoje rozhodovanie Jeremy Irons. Jeho angažovanie pomohlo pri oslovení zvyšného hviezdneho obsadenia pre film, v ktorom sa prepletajú tri časové línie.

Štyria spisovatelia

Bradley Cooper hrá Roryho Jansena, úspešného autora, ktorý sa presadí, až keď vydá rukopis, ktorý našiel v starej aktovke, ktorú mu jeho manželka (Zoë Saldana) kúpila v parížskom starožitníctve. Jeremy Irons hrá deväťdesiatročného Starého muža, ktorý kedysi napísal román inšpirovaný svojím manželstvom a pobytom v povojnovom Paríži. Aktovku s rukopisom však jeho manželka zabudla vo vlaku. Ben Barnes hrá Starého muža ako mladíka, amerického vojaka, ktorý po druhej svetovej vojne zostane so svojou francúzskou ženou v Paríži. Po rodinnej tragédii napíše krásny román, o ktorý ale čoskoro príde. Dennis Quiad hrá Claytona Hammonda, spisovateľa, ktorý napísal román o fiktívnej postave menom Rory Jansen a práve ho číta svojim fanúšikom. V zákulisí na neho čaká študentka (Olivia Wilde), aby odhalila jeho tajomstvo.

The Words

Film / seriál
Hodnotenie FDB 77 %
Foto FilmBox

Réžia Brian Klugman, Lee Sternthal

Obsadenie Olivia Wilde, Zoe Saldana, Bradley Cooper, Jeremy Irons, Dennis Quaid, J.K. Simmons, Ben Barnes

Dĺžka 102 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC