Film / seriál

The Fall II: Hon na muža, ktorý nenávidí ženy

The Fall II

Zabudnite na agentku Scullyovú. Tí, čo videli Gillian Anderson v novom severoírskom krimi seriáli The Fall, to už urobili. Aj v jeho druhej sérii Anderson v úlohe veľmi profesionálnej a veľmi sexy detektívky pátra po sériovom vrahovi mladých, úspešných žien. A je veľmi blízko jeho odhaleniu.

Belfast je mesto zvyknuté na násilie. Aj po tom, ako dlhoročné sektárske boje medzi katolíkmi a protestantmi utíchli, ním čas od času otrasú ozveny starých sporov a nových zločinov. Niektoré z nich pácha Paul Spector. Počas dňa vystupuje ako vzorný otec dvoch malých detí a psychologický poradca ľudí, ktorí niekoho stratili. V noci špehuje a následne pomaly vraždí krásne mladé tmavovlasé ženy. Stella Gibson je blondína – a práve ona má jediná šancu Paula zastaviť. Ich vzájomný psychologický súboj ale bude nebezpečný pre oboch.  
Seriál The Fall sa inšpiroval tými najlepšími škandinávskymi detektívkami, ktoré v temnotách zločinu odhaľujú hnisavé miesta celej spoločnosti. K tomu jeho tvorca Allan Cubitt posilnil dualitu medzi sadizmom a nehou, pesimizmom a optimizmom, slabosťou a silou a hlavnú tému našiel v mocenskom boji medzi mužským a ženským prístupom. Belfast, hlavné mesto takej obojakej a utrápenej krajiny, akou sa stalo Severné Írsko, slúži pre túto ambivalentnú krimi ako lokácia dokonale.
Druhá séria ešte posilňuje psychologický ponor celého prípadu a bitku názorov, postojov a myslí dvoch hlavných postáv. Detektívka totiž onedlho zistí, čo diváci vedia od začiatku – teda kto je vrah. A potom začne dlhý hon pripomínajúci krutú hru mačky s myšou. Stellu hrá s ľadovou eleganciou Gillian Anderson, kedysi hviezda seriálu Akty X, ktorá sa pred rokmi presťahovala do Británie, kde vlani slávila veľký úspech na divadle v tragédii Električka zvaná Túžba. Paul má tvár Jamieho Dornana, bývalého modela a bývalého priateľa Keiry Knightley, ktorý sa stal hercom – a z ktorého bude vo februári zrejme veľká hviezda, ak bude mať adaptácia erotického bestselleru 50 odtieňov šedi taký úspech, ako sa čaká.  

Rekapitulácia

Aj keď by to doňho nikto nepovedal, Paul Spector už zabil tri ženy. Po druhej vražde do Belfastu prišla z Londýna detektívka Stella Gibson, aby pomohla s vyšetrovaním. Ďalšej násilnej smrti, mladej právničky, polícia nezabránila, Stella ale pojala podozrenie, že vraždy má na svedomí jeden muž. Paul medzitým napadol ďalšiu ženu, pritom zabil jej brata, ktorý ju bránil. Dievča útok prežilo. Stále nervóznejší Paul si ako alibi pred manželkou vymyslel románik s pätnásťročnou dievčinou, ktorá je do neho bláznivo zamilovaná. K tomu má problémy s miestnym gangstrom, ktorý mlátil svoju ženu. Stella sa zase krátko zaplietla s mladým ženatým detektívom, ktorý sa čoskoro potom stal obeťou atentátu.

The Fall II

Film / seriál
Hodnotenie FDB 74.3 %
Foto HBO

Réžia Jakob Verbruggen

Obsadenie Gillian Anderson, Jamie Dornan, Niamh Clancy, John Lynch, Michael McElhatton, Ian McElhinney, Gerard Jordan

Dĺžka 60 min.

Cinemax sobota 17. 1. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC