Film / seriál

The Brink: Komédia o konci sveta…

The Brink
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Jack Black a Tim Robbins sa snažia zabrániť tretej svetovej vojne. A to je práve ten kameň úrazu!

Kríza zavinená teroristami a neschopnosť na najvyšších miestach v Bielom dome nie sú pre skúsených televíznych divákov žiadnym prekvapením. Seriály Homeland – Zradca a Veep líčia jedno alebo druhé buď náramne dramaticky, alebo naopak náramne komicky. Novinka The Brink, ktorá má byť slovami svojich tvorcov komédiou o konci sveta, ale zvolila stratégiu dva v jednom. 
 
V desaťdielnej show s tromi rôznymi a rôzne neschopnými hrdinami v podaní Jacka Blacka, Tima Robbinsa a Pabla Schreibera sa americká vláda a armáda snaží zabrániť tretej svetovej vojne. Je to ako Dr. Divnoláska v ére vojny proti terorizmu. 
 

Príbeh ako 3D šach 

„Vysoko postavení ľudia vo vláde robia strašne veľa chýb. Ale v televízii sa niečo také moc nevidí,“ hovorí Jack Black v rozhovore pre časopis Rolling Stone. Herec, ktorý sa pôvodne preslávil vtipnými bláznivinami ako Škola ro(c)ku mal vlani primeraný úspech s vážnejšou úlohou v dráme Bernie. Príbeh o sympatickom vrahovi inšpirovali skutočné udalosti. Rovnaká nálepka by sa dala nalepiť aj na The Brink. Nový seriál je pre káblovku HBO po Veep už druhou sériou o tom, ako to tá americká administratíva strašne packá. 
 
Príbeh The Brink je rozprávaný z troch perspektív: Prvú rovinu sleduje divák očami subalterného úradníka Talbota (Jack Black), ktorý sa zhodou okolností dostane do centra celosvetového konfliktu. Pôsobí v Pakistane ako zamestnanec ambasády, je na svoju prácu patrične nafúkaný, ale rovnako intenzívne sa zaujíma o nákup „trávy“ či balenie dánskej diplomatky. Hrozbu tretej svetovej vojny ale tiež sledujeme priamo v Bielom dome, kde umierneného politika bravúrne stvárnil Tim Robbins. Aj v jeho prípade môžeme pozorovať, že ho síce zaujíma svetový mier, ale aj tak stačí tráviť čas s ázijskými prostitútkami. Posledným do partie je pilot F-18 (Pablo Schreiber), ktorý na svoju misiu potrebuje upokojujúce tabletky a keď si omylom vezme inú, svet sa rúti do problému.
 
V seriáli The Brink sa skrátka nestretnete s kladnými hrdinami, všetci sú tak trochu neschopní aj keď to vedia výborne maskovať.
 
„Keď hráte v takom seriáli ako The Brink, neubránite sa myšlienkam na rôzne nebezpečné situácie. Alebo premýšľate o tom, čo by ste sami robili, keby ste sa do nich dostali,“ priznáva Jack Black, ktorý sa ústami hlavného hrdinu uprostred rozvášneného davu posťažuje: „Kde je sakra nejaký dron, keď ho človek práve potrebuje?“ 
 

Pochybní americkí hrdinovia 

Jack Black vidí v novom seriáli veľký potenciál. Ide podľa neho o originálny prístup, ktorý dokáže poukázať na neschopnosť svetových vodcov prostredníctvom humoru i akčných scén. Samotný Black v seriáli nestvárnil komediálnu postavu, jeho Talbot je taký obyčajný prízemný a pôžitkársky Američan v Pakistane, že ani priemernejší existovať nemôže. Jeho povýšený postoj ku všetkým neAmeričanom je v kontexte dnešnej doby absolútne uveriteľný a z jeho „američanstva“ tak vychádza hlavný komediálny potenciál celého seriálu.
 
Tim Robbins patrí ku kultovým hercom, ktorí dnes už dokážu zahrať čokoľvek. Z jeho prejavu sa ale zdá, že si prehnitého ministra zahral s naozajstným gustom. A niekde medzi sa vznáša elitný stíhací pilot, ktorý si privyrába ilegálnym kšeftovaním s liekmi na predpis. Herec Pablo Schreiber si rolu vychutnáva po tom, čo na seba upozornil v inom seriálovom fenoméne Orange is the New Black.
 
Na ramenách týchto troch pochybných amerických hrdinov spočinie osud celého sveta, keď darebný generál prevezme kontrolu nad Pakistanom a celým jeho jadrovým arzenálom a rozpúta tým geopolitickú krízu proporcií Godzilly. Dej napätej The Brink sa potom rozletí z rozbúrených ulíc na blízkom východe, cez prístupovú miestnosť v Bielom dome až na lietadlovú loď k Červenému moru a ďalej do Jeruzalema alebo Ženevy.
 
V Pakistane, ktorý sa už vlani sťažoval na to, ako je krajina vyobrazená vo špiónskom seriály Homeland – Zradca, si asi fanúšikov nenájde. Ale pre veľa ďalších krajín by The Brink, ktorá si robí žarty zo všetkých a zo všetkého, mohla byť veľmi zaujímavá. Zvlášť keď ukazuje, že dostať sa na začiatok tretej svetovej vojny nie je kvôli prízemným slabostiam, nadutému egu a zbytočnej rivalite politických vodcov vôbec ťažké. Práve naopak!

The Brink

Film / seriál
Hodnotenie FDB 100 %
Foto HBO

Réžia Jon Poll, Jay Roach, Scott Winant

Obsadenie Jack Black, Tim Robbins, Pablo Schreiber

Dĺžka 30 min.

HBO pondelok 22. 6. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC