Film / seriál

Tento činžiak nie je pre slabých

Záber z filmu Prepadovka
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Stars na Skylink Live TV Sledovať

Znie to ako zákulisný vtip, ale tak sa to naozaj stalo: waleský režisér sa zamiloval do indonézskeho bojového umenia, objavil novú hereckú hviezdu a natočil jeden z najlepších akčných filmov posledných rokov. Prepadovka jednoducho neberie zajatcov.

Režisérom je Gareth Evans, ktorý k svojej indonézskej anabáze prišiel ako slepý k husliam. Po vyštudovaní scenáristiky získal zákazku na dokument o indonézskej technike boja nazvanej silat. Do silatu aj do celej tamojšej kultúry sa Evans rýchlo zamiloval, a keď narazil na majstra spomínaného bojového umenia Ika Uwaisa, rozhodol sa s ním natáčať filmy. Po nízkorozpočtovej Ceste bojovníka nasledovala práve Prepadovka – strhujúci thriller, ktorý na rozdiel od bežných akčných filmov žal ceny aj na „vážnych“ filmových festivaloch.

Uwais hrá mladučkého policajta Ramu, ktorý má pred sebou náročnú akciu. Je členom špeciálneho policajného tímu, ktorý má zneškodniť drogového bossa menom Tama. Ten žije na najvyššom poschodí činžiaku, v ktorom prenajíma byty kriminálnikom aj obyčajným ľuďom. Celý dom je prepojený kamerami a interkomami. Akcia je prezradená a to, čo malo byť rýchlou prepadovkou, sa zmení na masaker: Tama totiž nájomníkom oznámi, že ten, kto pôjde policajtom po krku, uňho môže bývať nadosmrti zadarmo.

Evans sa v Prepadovke s ničím nepapre: akcia začína už po pár minútach. O niekoľko ďalších chvíľ neskôr je väčšina tímu po smrti. Zostáva v podstate len Rama, jeho zranený kolega a nad nimi stĺpec poschodí plných nepriateľov. Film pripomína videohru: poschodia, ktorými sa Rama prebíja nahor, sú ako levely, v ktorých číhajú čím ďalej ťažší nepriatelia. Spôsoby ich likvidácie sú brutálne, patrí medzi ne napríklad strieľanie zblízka do hlavy alebo nabodnutie krkom na triesky z vykopnutých dverí. Jednoduchý príbeh tak akurát skomplikuje nečakaný dejový zvrat. A záverečný trojsúboj patrí k tomu najlepšiemu, čo kedy bolo vo filmoch s bojovými umeniami možné vidieť.

Sám Rama je dokonale nepravdepodobným akčným hrdinom: nevysoký drobec s detskou tváričkou strach na prvý pohľad naozaj nebudí. Keď sa do toho však oprie, praskajú kosti ako špáradlá. Divák mu drží palce tým viac, že Rama je vzorný manžel a doma ho čaká tehotná manželka. Je to lacný trik na publikum, ale zaberá.

Úspešný tím sa nemení. Prepadovka sa dočkala epického pokračovania, tretí diel má prísť niekedy v roku 2018. Z Evansa aj Uwaisa sú hviezdy žánru.

Verdikt

Nekompromisná akčná smršť ťaží z neokukaného bojového umenia silat, klaustrofobického prostredia a charizmy hlavného hrdinu v podaní sympatického Ika Uwaisa.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Prepadovka

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78.8 %
Foto FilmBox

Réžia Gareth Evans

Scénár Gareth Evans

Obsadenie Iko Uwais, Doni Alamsyah, Ananda George, Pierre Gruno, Yayan Ruhian, Ray Sahetapy, Tegar Satrya

Dĺžka 101 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC