Film / seriál

Táto noc bude dlhá

Očista
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Vizionársky thriller Očista sa pohráva s tou najhoršou nočnou morou: čo sa stane, keď bezuzdné násilie vtrhne priamo do nášho domova medzi našich najbližších.

Amerika blízkej budúcnosti sa na prvý pohľad javí ako raj na zemi: nezamestnanosť je na zanedbateľnej úrovni a kriminalita takmer vymizla. Všetko je ale doslova vykúpené krvou. Hlavným dôvodom zdanlivej idyly je totiž noc nazývaná Očista. Na dvanásť hodín v roku je dovolené páchať akékoľvek zločiny, zatiaľ čo sú všetky zložky záchranného systému mimo prevádzky.
Tí, ktorí si to môžu dovoliť, noc prečkajú vo svojich opevnených domoch, zatiaľ čo vonku umierajú ľudia bez domova či menej majetní. Sú tým zabité dve muchy jednou ranou – u tých, čo majú takú potrebu, sa uvoľní za celý rok nazbieraná agresia, a zároveň sa zúžia rady tých najslabších členov spoločnosti. Tentokrát to ale bude aspoň v jednom prípade inak.
Majetná rodina Sandinovcov sa sprvu ničoho neobáva, veď sa jej hlava v podaní Ethana Hawkea živí predajom bezpečnostných systémov určených práve pre Očistu a ich dom je vybavený tým najlepším, čo je na trhu k dispozícii. Dospievajúci syn sa však nevydrží pozerať na zraneného muža, ktorý pred ich dverami volá o pomoc. Čoskoro ale k domu dorazí krvilačný dav s jasným ultimátom: buď nám toho bezďáka vydáte, alebo prídu bagre a povraždíme vás všetkých.
Režisér James DeMonaco na seba v minulosti upozornil hlavne ako scenárista thrillerov Vyjednávač či Útok na 13. okrsok a pred Očistou sedel v režisérskom kresle len raz, keď v roku 2009 nakrúcal gangsterku Malý New York. Napriek tomu sa nebál položiť tie najpálčivejšie otázky: kam až dokáže zájsť spoločnosť vo svojom volaní po „zákone a poriadku“ a akú cenu je jedinec schopný zaplatiť za to, aby si zachoval svoju ľudskosť?

Za hradbami

Očista je tiež kritikou súčasnej americkej spoločnosti, v ktorej sú tí najchudobnejší a najslabší vytlačovaní, pričom o miere toho, do akej miery človek môže čerpať verejné blaho – napríklad osobné bezpečie – rozhoduje hlavne hrúbka peňaženky. Násilie, napríklad to policajné, najviac dopadá na nemajetných, spravidla ľudí tmavej farby pleti. A v priebehu hospodárskej krízy schudobnená, prevažne biela stredná trieda medzitým doma hromadí arzenály zbraní, ktoré každú chvíľu použije frustrovaný potomok ku krvavému kúpeľu na svojej strednej škole. 
DeMonacov film zároveň tematizuje za oceánom aj u nás pozorovateľný trend uzatvárania sa majetnejších pred zvyškom spoločnosti, ktorý naberá podôb napríklad priestorovo, mnohokrát ale aj plotom a sekuriťákom vymedzených komplexov bytových či rodinných domov. Zároveň je to však akciou nadupaný thriller plný scén, pri ktorých lezie mráz po chrbte. Niet divu, že po prvej Očiste boli natočené ešte dve pokračovania, ktoré divácky vďačný námet ďalej rozvíjajú.

Očista

Film / seriál
Hodnotenie FDB 62,9 %
Foto FilmBox

Réžia James DeMonaco

Obsadenie Ethan Hawke, Lena Headey, Tony Oller, Rhys Wakefield, Adelaide Kane, Edwin Hodge, Chris Mulkey, Max Burkholder

Dĺžka 85 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC