Film / seriál

Táto krajina nie je pre chudobných

Táto krajina nie je pre chudobných
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Zúfalí ľudia robia zúfalé veci. Vo westernovej kriminálke Hell or High Water sa ich dopúšťajú dvaja životom ubití bratia. Nie je to nič, čím by sa mohli chváliť, ale čím hlbšie má divák do vrecka, tým skôr im bude držať palce.

Takýto film bol na spadnutie už od začiatku nedávnej hospodárskej krízy. Však sa tiež nerealizovaný scenár Hell or High Water potuloval po Hollywoode od roku 2011. Príbehu o chudobných súrodencoch, ktorí sa kvôli záchrane rodného ranča vydajú na dráhu zločinu, sa príznačne ujal miliardár a producent Sidney Kimmel, ktorý venuje veľkú časť svojho majetku na charitu.

Toby a Tanner na prvý pohľad nie sú kriminálnici „z povolania“. Majú síce plán, ale najmä temperamentnejší Tanner sa ho drží trochu voľne. Bratia skoro ráno vykradnú dve malé pobočky banky Texas Midlands; Tannerovi sa bezdôvodne „pošmykne ruka“ na šéfa jednej z nich, potom na vlastnú päsť impulzívne vylúpi ešte tretiu banku.

Toby je pokojnejší, napriek tomu – alebo práve preto –, že má na rozdiel od brata čo stratiť: dvoch dospievajúcich synov z rozpadnutého manželstva. Lupičom je na stope iná dvojica: texaský ranger Hamilton, ktorému zostávajú tri týždne do dôchodku, a jeho kolega Alberto.

Príbeh scenáristu Taylora Sheridana (oceňovaný drogový thriller Sicario: Nájomný zabijak) sa odohráva v rovinatej krajine plnej beznádeje. Pláne Texasu sú poďobané billboardmi s ponukami úžerníckych pôžičiek a polorozpadnutými domčekmi, v ktorých bývajú zadlžení ľudia. Tobymu a Tannerovi nedávno zomrela matka, na ich ranč je uvalená hypotéka a dlhy tu spláca snáď každá servírka zo špinavého bistra. Vdovec Hamilton a pochľastávajúci miešanec Alberto spolu vedú reči o tom, že túto krajinu zobral Indiánom biely muž – a jemu ju zase ukradli banky.

Hell or High Water nie je žiadnou ľavicovou agitkou, ale posmutneným pohľadom na situáciu, v ktorej sú „malí“ ľudia donútení veľkými korporáciami k zlým veciam. Nie náhodou film odkazuje k neslávne známym gangstrom Bonnie a Clydeovi, ktorí si vraj počas Veľkej hospodárskej krízy zakladali na tom, že kradnú peniaze bankám, a nie ich drobným klientom. Sheridanov scenár namiesto plagátových hesiel starostlivo vykresľuje postavy: nesúrodú dvojicu bratov, hašterivé duo rangerov, ktorí sa navzájom častujú politicky nekorektnými nadávkami, ku stereotypom neskĺzavajú dokonca ani spomínané servírky alebo uťahaná exmanželka s deťmi na krku. Prepracovaným charakterom zodpovedajú plnokrvné herecké výkony: Tobyho stvárnil krásavec Chris Pine (kapitán Kirk zo série Star Trek), Tannera hrá Ben Foster (Inferno, western 3:10 Vlak do Yumy) a ako ranger Hamilton je podľa typu obsadený veterán Jeff Bridges (Skutočná guráž, Big Lebowski). Ten vedľa herectva vystupuje aj ako country muzikant – a práve nenakašírovaná country je k Hell or High Water ideálnym hudobným sprievodom.

Film o životných outsideroch bol tento rok nominovaný na štyri Oscary vrátane tých za najlepší film a scenár. Nevyhral nič. Ale tak už to s outsidermi býva.

„ŠPINAVÉ“ WESTERNY

Divoká banda / 1969

Než Sam Peckinpah, prezývaný „Krvavý Sam“, natočil Divokú bandu, bývali westerny jednoduchými predstaveniami o sošných kovbojoch, krásnych ženách, zlých banditoch a zradných Indiánoch. Peckinpahovo veľdielo je nemilosrdným príbehom zo sveta, kde sú gauneri úplne všetci. Už len úvod s vykradnutím banky patrí do gangsterských encyklopédií.

Nezmieriteľní / 1992

Na westerny už v Hollywoode nikto nevsádzal, keď začiatkom 90. rokov prišli dva oscarové hity: pôvabný epos Tanec s vlkmi a zámerne nepekné predstavenie Nezmieriteľní. V druhom z nich drsný herec a režisér Clint Eastwood stvárnil starnúceho kriminálnika, ktorý prijme zákazku pomstiť zohavenú prostitútku.

Tri pohreby / 2005

Tommy Lee Jones, predstaviteľ šerifa z westernu Táto krajina nie je pre starých, debutoval ako režisér melancholickou drámou z texasko-mexickej hranice. Hrá v ňom rančera Petea, ktorý príde o zamestnancov a kamaráta Estradu. Keď zistí, že Estrada bol zastrelený, donúti vraha, aby muža pochoval v jeho rodnej dedine.

Proposition / 2005

Iná krajina, rovnaké problémy: Proposition sa namiesto na Divokom západe odohráva v Austrálii. Odpadlík od zákona Charlie (Guy Pearce) stojí pred dilemou: aby zachránil mladšieho brata, musí zabiť staršieho… Skladateľ a autor scenára, muzikant Nick Cave, je podpísaný aj pod hudbou k filmu Hell or High Water.

Hell or High Water

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,7 % Hodnotenie redakce
Foto HBO

Réžia David Mackenzie

Scénár Taylor Sheridan

Obsadenie Chris Pine, Ben Foster, Jeff Bridges, Katy Mixon, Kevin Rankin, Dale Dickey, Gil Birmingham

Dĺžka 102 min.

Rok 2015

HBO utorok 28. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC