Film / seriál

Stretnutie s legendou

Sean Connery a Rob Brown vo filme Osudové stretnutie
Skylink Live TV

Sledujte na Film+ na Skylink Live TV Sledovať

Filmy o spisovateľoch nepatria k tým najzábavnejším a rozhodne nie je ľahké ich natočiť, pretože písanie zo svojej podstaty kamere moc neponúka. Osudové stretnutie sa nesnaží pozerať cez rameno nejakému literárnemu velikánovi, ale rozpráva o mužovi, ktorý svoj najlepší román dávno napísal a teraz už nerobí vlastne nič.

Samotár v hlavnej úlohe, ktorý sa bojí opustiť svoj vlastný byt je William Forrester (Sean Connery), ktorý sleduje svoje okolie a všetko dianie na ulici v Bronxe pomocou ďalekohľadu. Tento čudácky „muž v okne“ priťahuje pozornosť černošských teenagerov hrávajúcich basketbal na ihrisku pred Forresterovým domom. Najmä Jamalovi Wallaceovci (Rob Brown), výbornému študentovi a tiež basketbalistovi, ktorý má možnosť začať študovať na prestížnej škole, nejde starček z hlavy. Raz v noci sa preto odváži vkradnúť do Forresterovho bytu, avšak spisovateľ ho nachytá na hruškách, a tak začne pomerne zvláštne priateľstvo. Jamal získa niekoho, kto číta jeho poviedky a zápisky, kto ich tiež kriticky komentuje, a Forrester zase vďaka mladému, sčítanému študentovi má s kým debatovať a doslova sa prebúdza z dlhoročného spánku.

Film Osudové stretnutie režíroval Gus Van Sant a nedá sa nevšimnúť podobnosť s jeho skorším veľmi slávnym filmom – Dobrý Will Hunting (1997), ktorý tiež rozpráva o chudobnom chlapcovi, ktorý sa pretĺka životom, ako sa dá a pritom je to v podstate matematický génius. Tieto dva filmy však nie je možné zamieňať, pretože v Osudovom stretnutí sa celý dej točí okolo dvoch postáv a ich vzájomného vzťahu, okolo ich oťukávania a zbližovania. Ďalšou dôležitou linkou je tiež americká spoločnosť, ktorá je stále veľmi konzervatívna a vie škatuľkovať, odsudzovať a nedôverovať ľuďom.

Písania ako takého vo filme príliš veľa nie je. Zato užitočných životných rád si užijete. Všetci budúci a začínajúci spisovatelia by mali spozornieť, pretože knihy môžu mať vplyv na ich milostný život. Jamal sa totiž svojho nového priateľa aj učiteľa v jednom pýta, či keď napíše knihu, budú s ním ženy spať. Williamova odpoveď je výborná: „Ženy s tebou budú spať, keď napíšeš zlú knihu.“ Podobné rady zo seba starnúci spisovateľ doslova sype. Connery je v tejto úlohe naozaj skvelý – trochu prudérny, ale vlastne veľmi sympatický dedko má v jeho podaní nesmiernu charizmu a ľahkosť i humor, s ktorým pristupuje k životu, vás strhne.

Aj po viac ako päťdesiatich rokoch v hereckej brandži Connery nestráca švih. A mladík Brown mu napočudovanie vo svojej prvej úlohe veľmi zdatne sekunduje. Vytvorili výbornú dvojicu, ktorá vás bude baviť, ktorej veríte každé slovo, každú hádku, každé citové pohnutie. Môže to vyzerať pateticky, ale len vďaka týmto dvom hercom Osudové stretnutie za niečo stojí a nejde len o povrchnú a už opotrebovanú kritiku spoločnosti, ktorá odsudzuje černochov a nedáva im zaslúžený priestor, ani šance.

Verdikt

Niektorým tematickým klišé sa film nevyhol, ale čo sa spracovania týka, ide o skvelé predstavenie doplnené úžasnou jazzovou hudbou. Tento film si jednoducho musí každý fanúšik klasických príbehov naozaj vychutnať.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Osudové stretnutie

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73,1 %
Foto Film+

Réžia Gus Van Sant

Scénár Mike Rich

Obsadenie Sean Connery, F. Murray Abraham, Anna Paquin, Busta Rhymes, April Grace, Michael Pitt, Michael Nouri

Dĺžka 133 min.

Film+ streda 22. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC