Film / seriál

Starí známi zlodějíčkovia v novom kabáte

Starí známi zlodějíčkovia v novom kabáte
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Partia podivných ľudí sa dostane k obrovskému majetku, ktorý im nepatrí. A pretože nie sú práve vzormi morálky a slušného správania, rozhodne ho nehodlajú vracať späť.

Keď sa povie Podfu(c)k, alebo originálne anglicky Snatch, divákom sa vybaví film z roku 2000, ktorý režíroval Guy Ritchie. Film sa po svojej premiére zaradil medzi „kultové“ kúsky vtedajšej mladej generácie ku Klubu bitkárov alebo napríklad Pulp Fiction. Kriminálny film s prvkami komédie je plný nesmrteľných hlášok, skvelých hercov a exponovaných zábavných charakterov a odohráva sa v londýnskom podsvetí. V jeho prípade sa navyše odohralo to, čo si želajú tvorcovia každého filmu – mal úspech ako u divákov, tak aj u kritikov. Zarobil vyše 80 miliónov dolárov a fanúšikovia si ho zamilovali najmä kvôli chytľavým dialógom a britkému čiernemu humoru.

Nie je teda úplne divu, že námetu filmu Podfu(c)k sa po 
16 rokoch chopili noví tvorcovia a rozhodli sa z neho urobiť seriál. Napriek očakávaniam ale nový Snatch Guy Ritchie ani nerežíruje, ani neprodukuje. Postavy, ktoré sa v ňom objavia, sú iné než tie filmové, ale ich charaktery aj celá zápletka vychádzajú práve z filmu.

Seriál mal premiéru v polovici marca na streamovacom kanáli Crackle, ktorý vlastní spoločnosť Sony a jeho zápletka bola až do premiéry prísne utajená. Ani my vám toho o nej moc neprezradíme – budete sledovať skupinku mladých ľudí medzi dvadsiatkou a tridsiatkou, ktorí sa živia všetkým možným, ale legálne to nie je v podstate nikdy. Všetci sú rôznymi spôsobmi zapletení do krádeží a pašovania a naozajstný malér nastane, keď sa ocitnú pri jednom ukradnutom nákladiaku plnom zlatých tehál a razom sa ocitnú vo svete organizovaného zločinu. V pätách majú skorumpovaných policajtov, mafiánov, cigánskych zápasníkov a všetku londýnsku špinu.

Seriál má celkovo 10 hodinových epizód a fanúšikovia sú z neho vo všeobecnosti nadšení. Jeho úspech/neúspech je založený najmä na tom, ako dobre sú vybraní herci, ktorí vystihnú trochu bizarné charaktery hlavných postáv. To nebrali tvorcovia Snatchu na ľahkú váhu a do hlavných úloh obsadili dvoch naozajstných ťahákov. Tým prvým je Rupert Grint. Jeho meno vám možno na prvú dobrú nič nehovorí, ale keď k tomu dodáme Ron Weasley, asi už je každý doma. Ryšavý herec sa v Snatchi predstavuje v úlohe Charlieho Cavendisha, chaotického a veľmi snobského mladíka, ktorý spoločne so svojimi kamarátmi hodlá obrátiť Londýn hore nohami. Pre Grinta je to jedinečná príležitosť, ako sa vymaniť zo škatuľky potterovského herca jednej úlohy a možnosť ukázať, že vyspel a dokáže prekročiť svoj tieň. Jeho kolegom Emme Watson a Danielovi Radcliffovi sa to koniec koncov už podarilo a Grint je tak posledný z hviezdnej trojice, kto sa zatiaľ tak úplne neukázal.

A zatiaľ čo mužských divákov k seriálu zrejme viac naláka zápletka a pôvodný námet, diváčky sa budú môcť okrem pohľadu na Ruperta Grinta kochať tiež pohľadom na Eda Westwicka – ďalšieho herca, ktorý bol doteraz známy len vďaka jednej úlohe – úlohe diabolského Chucka Bassa v seriáli Gossip Girl. V Snatchi sa bude objavovať v úlohe Sonyho Castilla.

Rupert Grint si okrem hlavnej úlohy v seriáli vyskúšal aj úlohu koproducenta, čo pre neho bolo niečo úplne nové. „Bolo to veľmi vzrušujúce, doteraz som nič také nerobil, bolo to pre mňa zaujímavé objavovanie neznámeho sveta,“ zveril sa Grint stanici Fox News počas premiéry seriálu.

HLAVNÍ POSTAVY

Charlie Cavendish / RUPERT GRINT

Charlie Cavendish je vždy elegantne oblečený (možno to s tou eleganciou trochu preháňa) a potrpí si na určitú úroveň. V kontraste s tým je ale jeho správanie veľmi nevyspytateľné a k elegancii má dosť ďaleko. Jeho postava Charlieho vlastne celkom pripomína Rona Weasleyho z Harryho Pottera. Má vtipné hlášky, občas je zmätený a dostáva sa do problémov.

Sony Castillo / ED WESTWICK

Westwickov Sony Castillo má tiež všeličo spoločné s jeho predchádzajúcim charakterom, Chuckom Bassom. Miluje ženy, miluje alkohol a miluje moc. Akonáhle mu jedno z toho chýba, vie sa poriadne nahnevať a následky na seba nenechajú dlho čakať.

Lotti Mott / PHOEBE DYNEVOR

Doteraz celkom neznáma herečka stvárňuje členku party, blonďavú krásku Lotti Mott, ktorá prakticky nie je v zábere bez toho, aby v ruke nedržala cigaretu. Je drzá, cynická a vie používať svoje ženské zbrane.

Snatch

Film / seriál
Hodnotenie redakce
Foto AXN

Réžia Lawrence Gough, Nicholas Renton

Scénár Alex De Rakoff

Obsadenie Tamer Hassan, Rupert Grint, Luke Pasqualino, Dougray Scott, Marc Warren, Lucien Laviscount, Ed Westwick, Chuku Modu

Dĺžka 10× 60 min. min.

AXN streda 3. 5. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC