Film / seriál

Spoznajte utajenú špinu Londýna

Audrey Tautou a Chiwetel Ejiofor

Silná téma imigrácie objavujúca sa vo filmovej aj televíznej tvorbe hýbala spoločnosťou aj 14 rokov dozadu, kedy vznikol film Pekné svinstvo.

Ludia, ktorí sa sťahujú za lepším životom do západnej Európy, či už oficiálne, či ilegálne, v lepšom prípade nájdu prácu, ale ani to neznamená, že majú vyhrané. Stephen Frears ponúka pohľad na Londýn z jeho tienistej stránky, teda ako na mesto, ktoré je na jednu stranu vysneným cieľom, na stranu druhú prináša drsnú realitu zločineckého podsvetia a čierneho biznisu, na ktorom sa podieľajú aj „pôvodní“ obyvatelia.

Film z roku 2002 rozpráva príbeh tak trochu nadčasový a v súčasnosti stále aktuálny – osudy imigrantov, ktorí hľadajú v naleštenom západnom veľkomeste svoje šťastie. Okwe je ilegálnym imigrantom z Nigérie, aby prežil v londýnskej metropole, živí sa ako taxikár a nočný recepčný v hoteli vo West Ende. Tu pracuje aj jeho spolubývajúca, plachá turecká žiadateľka o azyl Senay (Audrey Tautou). Ich vzájomné spolužitie sa podobá skôr každodennému boju s nečakanými kontrolami z imigračného oddelenia a permanentnému strachu o prežitie. Keď navyše Okwe objaví strašnú pravdu o hoteli, v ktorom pracuje, začína strhujúci sled udalostí, ktoré vedú k jedinému – odkrytiu nelegálneho obchodu s ľudskými orgánmi, ktorých odňatie prebieha priamo v jednej z hotelových izieb. 

Zúfalí imigranti si tu za svoje zdravie kupujú občianstvo a ich obličky putujú k anonymným príjemcom, ktorí si za ne patrične zaplatili. Všetko však zostáva v utajení – veď kto by hlásil podobný zločin na polícii, keď sám v krajine prebýva ilegálne? Keď navyše vyjde najavo, že Okwe je pôvodným povolaním lekár pracujúci pre vládu Nigérie, stojí zrazu pred ďalšou dilemou. Prevádzkar hotela, señor Juan (Sergi López), ako ho všetci prezývajú, mu totiž ponúkne „spoluprácu“, vďaka ktorej môže získať občianstvo pre seba i Senay a navyše peniaze, ktoré ho vymania zo štatútu imigranta a bude môcť začať normálny, slušný život. Morálny Okwe síce odmieta, zúfalá Senay, ktorá nemá pracovné povolenie a je nútená z hotela odísť do továrne, však k jeho zdeseniu zvažuje ako stovky ďalších imigrantov ono desivé „vykúpenie“. Jej snom je Amerika, nie pravidelné zneužívanie vedúcim továrne. Keď sa jedného dňa ocitne v hoteli, už nie ako upratovačka, ale ako budúca obeť, Okwe sa rozhodne vykonať operáciu sám a neriskovať jej zdravie rukou neovereného nekompetentného mäsiara.

Okrem Audrey Tautou, ktorá divákov opäť odzbrojí svojím nevinným kukučom, sa vo filme predstaví španielsky herec Sergi López, predstaviteľ typického slizkého záporáka – mimochodom podobnú úlohu stvárnil už vo filme Faunov labyrint, kde si ako sadistický Kapitán Vidal zahral podľa svojich slov „najodpornejšiu úlohu“, akú kedy hral.

Kľúčovej postavy deja, Okweho, sa skvele ujal Chiwetel Ejiofor, ktorého výkon prakticky okamžite odštartoval záujem ďalších režisérov (napr. Woodyho Allena pre komédiu Melinda a Melinda). Vďaka svojmu nezaškatuľkovanému talentu sa ujíma dodnes ako dramatických úloh v thrilleroch, tak aj postáv v romantických komédiách. Ako celá dráma dopadne, závisí na odvahe aj dôvtipe oboch imigrantov…

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Pekné svinstvo

Film / seriál
Hodnotenie FDB 75,2 %
Foto Cinemax

Réžia Stephen Frears

Scénár Steven Knight

Obsadenie Audrey Tautou, Sergi López, Sophie Okonedo, Benedict Wong, Chiwetel Ejiofor, Zlatko Buric, Kriss Dosanjh

Dĺžka 107 min.

Cinemax pondelok 29. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC