Film / seriál

Špinavý trik: Film ako podvod

Špinavý trik

Christian Bale, Jennifer Lawrence, Bradley Cooper, Amy Adams a Jeremy Renner oslňujú v zábavnom podvodníckom príbehu, ktorý má veľa trikov v rukáve.

Režisér David O. Russell je oscarový profík. Okrem toho, že sa sám môže pochváliť zatiaľ piatimi nepremenenými nomináciami, mu za pozlátenú sošku prestížneho filmového plecháňa vďačí populárna hollywoodska smotánka. Počítajte s nami: vďaka spolupráci s Russellom na boxerskej dráme Fighter má Christian Bale Oscara za vedľajšiu úlohu. Amy Adams si do resumé pri rovnakej príležitosti zapísala nomináciu. Jennifer Lawrence si odniesla domov Oscara vďaka romantickej dráme Terapia láskou a jej herecký partner Bradley Cooper si pripísal nomináciu. Celý štvorlístok zažil déjà vu, keď kývol na ponuky úloh v Špinavom triku. 

Avengers všetkých podvodníkov  

Jeremy Renner sa báť nemusí. Pretože ho ako jediného z hviezdnej party Špinavého triku minulo akékoľvek vlastné prestížne ocenenie alebo nominácia, mohol si pripadať ako piate koleso na voze. Lenže po prvé jednoducho nebolo miesto, po druhé má s filmovými oceneniami vlastné bohaté skúsenosti a po tretie zahral si tiež v treťom najvýnosnejšom filme všetkých čias Avengers. Špinavý trik je vlastne tiež tak trochu ako Avengers. Výrazne komediálnu drámu (ak zdieľate Russellov zmysel pre humor) tak nejako, ale vlastne nie úplne, inšpiroval skutočný prípad z prelomu 70. a 80. rokov, ktorý zasiahol až na vysoké politické miesta. FBI vtedy začala vyšetrovať podvody a skončila pri korupcii. Odsúdený bol jeden senátor, šesť členov Snemovne reprezentantov a rad ďalších. Je to príbeh o vášňach sexuálnych a rovnakou mierou aj kriminálnych.
Christian Bale hrá špičkového podvodníka. Amy Adams jeho partnerku. Jennifer Lawrence nespokojnú podvádzanú manželku. Bradley Cooper je agentom FBI, ktorý podvedie všetkých. A Jeremy Renner ako ambiciózny no trochu naivný starosta, ktorý skončí ako najhoršie podvedený zo všetkých. Celý Špinavý trik je jeden veľký PODVOD.  

Budha pupok a prehadzovačka 

Nebol by to Christian Bale, aby kvôli úlohe totálne nezmenil svoj zovňajšok. Bývalý Batman hneď po dokončení komiksového hitu Temný rytier povstal pribral skoro dvadsať kíl, ktoré sa prejavili obzvlášť v podobe nelichotivého „Budha pupku“. Navyše sa naschvál začal hrbiť, čo viedlo k problémom s chrbticou, a hoci nemá problémy s rastom vlasov, nechal si na hlave vykúzliť neatraktívnu plešinu prekrytú prehadzovačkou. Tú mu v slávnej scéne poriadne rozhodil Bradley Cooper, ktorý si naopak nechal vypestovať baránkovskú trvalú a sám navrhol, aby sa pred kamerou objavil komplet s natáčkami. A zatiaľ čo štíhla Amy Adams vystupuje ako femme fatale, tvarovaná Jennifer Lawrence je matkou zaseknutou v domácnosti.
Úloha a postavenie hrdinov a hrdiniek sa v priebehu Špinavého triku mení. Nikto z nich nie je tým, čím sa na prvý pohľad zdá byť, medzi ich „profesijnými“ a domácim životmi sú priepastné rozdiely. Postavy sa hrajú na niečo, čím nie sú, a Bale a spol. hrajú niečo, čo ešte pred kamerou nepredviedli. Robert De Niro hosťujúci v čestnej mini úlohe dokonca Balea vôbec nespoznal. Russell tvrdí, že keď ich na pľaci navzájom predstavil, De Niro pozdravil a potom sa nenápadne k režisérovi zvrtol, aby sa spýtal, odkiaľ ten herec je. De Niro neveril, že sa pozerá na Batmana. Keď ho Russell presvedčil, poznamenal: „Tyjo, vyzerá fakt dosť inak.“ 

Fakt nie Dannyho jedenástka

„Je to film plný podvodov!“ Smeje sa Russell, ktorý necháva hercov majstrovsky klamať telom a sám pretáča Špinavý trik hore nohami, posúva postavy z jednej strany na druhú a všetko, čo si o deji myslíte, že už viete, opakovane potriasa a mieša. Aj keď je Špinavý trik štylizovaný, fakt to nie je Dannyho jedenástka trochu inak. Čím skôr si to človek uvedomí, tým menej sa bude cítiť podvedený a tým viac sa bude baviť. Špinavý trik je proste úplne niečo iné, než sa čakalo. 

Špinavý trik

Film / seriál
Hodnotenie FDB 58.8 %
Foto Cinemax

Réžia David O. Russell

Scénár Eric Warren Singer, David O. Russell

Obsadenie Christian Bale, Bradley Cooper, Jeremy Renner, Amy Adams, Jennifer Lawrence, Louis C.K., Jack Huston

Dĺžka 132 min.

Cinemax streda 1. 10. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC