Film / seriál

Snáď naozaj nikdy nie je neskoro

Snáď naozaj nikdy nie je neskoro

Kedysi bola slávna a žiadaná. Každý režisér ju chcel obsadiť do svojho filmu, divadlá sa predbiehali v ponukách nových úloh, muži ju milovali a ženy jej závideli. My ju stretávame vo chvíli, keď odchádza z protialkoholickej liečebne, kde nebola prvýkrát.

Eva Nová zostarla a doslova zmizla zo scény. Ak o nej dnes niekto napíše článok, potom je to len ďalší malý škandál – zanedbala výchovu syna, má komplikované vzťahy s rodinou, má naozaj veľký problém s alkoholom. Podarí sa jej konečne prelomiť toto nešťastné obdobie a dostať sa ešte aspoň na chvíľku na výslnie?

Snaží sa. Navštívi svojho odcudzeného syna, hanblivo, neisto oslovuje svoje vnúčatká. Prosí o zľutovanie. Každý predsa má nárok na druhú šancu, nie? A jej život tiež nebol prechádzka ružovou záhradou, tiež trpela. Lenže odpustiť je ťažké, zabudnúť nemožné a jej syn sa zjavne doteraz nevyrovnal so starými krivdami.

Eva pokorí svoju hrdosť a prijíma prácu, ktorá by jej kedysi pripadala hlboko pod úroveň, a tak obchádza starých známych, pokúšajúc sa apelovať na niekdajšie kamarátstvo. Verí, že sa zmenila, že to tentoraz zvládne. Iste, svoju predchádzajúcu iskru už dávno stratila, ale možno by sa pre ňu ešte našla nejaká vedľajšia úloha. Nikdy nič iné nerobila, je herečka telom i dušou. Patrí na javisko!

Pre Marka Škopa, výraznú postavu slovenskej dokumentárnej tvorby, je Eva Nová prvým celovečerným hraným filmom. A jeho jednoznačne najväčším pozitívom je práve predstaviteľka hlavnej úlohy, stále krásna, charizmatická Emília Vášáryová, ktorej výkonu sa nedá nič vytýkať. Bezpochyby mimoriadne náročnej úlohy vierohodne stvárniť ženu v hlbokej životnej kríze sa zhostila obdivuhodne – rozohrá vo vás celú škálu najrôznejších pocitov a nenechá vás v pokoji. Práca jej hereckých kolegov vedľa toho možno trošku bledne, napríklad Milanovi Ondríkovi v úlohe Evinho syna chýba väčší drajv.

Scenár má tiež pár slabších miest, dialógy chvíľami vyznievajú dosť umelo. Ale kto je aspoň čiastočne oboznámený s režisérovou dokumentárnou filmografiou, ten si uvedomí, že svoje najsilnejšie stránky dokázal uplatniť aj tu – vnímavým prístupom k prostrediu a citlivou prácou s každým záberom vytvára atmosféru, ktorá nakoniec povie viac než tie najlepšie zvolené slová. A tak si možno občas poviete, že niečo zaškrípalo, ale nudiť sa nenudíte a niektoré obrazy vo vás doznievajú ešte dlho po záverečných titulkoch.

Tak ako tak, je to naozaj najmä predstaviteľka hlavnej hrdinky, čo filmu vdýchlo život. Scéna, kde Eva odpovedá na otázky počas malého vystúpenia v domove dôchodcov, alebo keď sa potom na posedení u podobne životom sklamanej susedky rozospieva v spomienkach na dávno stratené šťastie, to sú momenty so silným tragickým nábojom, s ktorými by si len tak niekto herecky neporadil. Klobúk dolu, všetka česť!

ZAUJÍMAVÉ FILMY O STAROBE

Príbeh Alvina Straighta

Režisér David Lynch netočí len šialené a mysteriózne thrillery, ale aj dobrodružné road movie ako ten o zatrpknutom vdovcovi s chatrným zdravím Alvinovi (Richard Farnsworth), ktorý žije v malej dedinke v severnej Iowe. Keď sa dozvie, že jeho brata Lyla ranila mŕtvica, rozhodne sa ho navštíviť. Čo na tom, že má zlý zrak, nedostatok peňazí a Lyl býva 600 km ďaleko. Alvin sadne na svoj záhradný traktorček a vyráža na šesťtýždňovú púť.

Schmidtov príbeh

Starnúci Warren Schmidt (Jack Nicholson) prežil v poslednom čase toľko životných katastrof a kríz, že mu zobrali vôľu žiť. Nakoniec ale dáva životu ešte šancu, nasadá do svojho obytného karavanu a vyráža na cestu naprieč Amerikou, ktorá mu okrem množstva času na premýšľanie ponúkne aj rôzne prekvapenia a zaujímavé stretnutia. Zmení sa Warrenov pohľad na svet? Film režiséra Alexandra Payna je voľnou adaptáciou románu Louisa Begleyho.

Iris

Režisér Richard Eyre natočil príbeh na motívy lásky medzi spisovateľkou Iris Murdoch a Johnom Bayleom, ktorí sa stretli ako mladí učitelia na oxfordskej univerzite. Po štyridsiatich rokoch spoločného života sa ale osobnosť Iris vytráca kvôli postupujúcej Alzheimerovej chorobe… Írsku spisovateľku výborne stvárnila Judi Dench, za svoju úlohu bola v roku 2002 nominovaná na Oscara.

Eva Nová

Film / seriál
Hodnotenie FDB 64,5 % Hodnotenie redakce
Foto Cinemax

Réžia Marko Škop

Scénár Marko Škop

Obsadenie Emília Vášáryová, Milan Ondrík, Gabriela Dolná, Anikó Varga, Žofia Martišová, Ľubomír Gregor, Dušan Jamrich

Dĺžka 90 min.

Rok 2015

Cinemax štvrtok 30. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC