Film / seriál

Sherlock: Vrátil sa! Žije! A vyšetruje!

Sherlock
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Od „smrti“ najobľúbenejšieho detektíva uplynula dlhá doba a od jeho návratu na slovenské obrazovky ešte dlhšia. Čakanie skončilo, ale Sherlock končiť nebude.

Pripravte sa na šok. Sherlock žije… Pravdou je, že to už dávno vieme. Odvtedy, čo skončila druhá séria neobyčajne moderných televíznych dobrodružstiev klasického (najslávnejšieho) detektíva, namiesto toho väčšina dumala nad tým: Ako. Teda ako sa Sherlockovi podarilo prežiť/zosnovať vlastnú smrť, prípadne prečo to utajil aj pred svojím najlepším priateľom Dr. Watsonom? Na tieto otázky odpovedá trojica epizód tretej série. Lenže na to, čo v nej uvidíme, sa jej tvorcom Markovi Gatissovi a Stevenovi Moffatovi odpovedať nijako zvlášť nechcelo. „Sherlocka Holmesa! Doctora Watsona! Tých uvidíte!“ Hovorí Gatiss v rozhovore pre Empire. Našťastie existujú kúzla internetu. 

Čakanie na Sherlocka

Sherlock sa v plnej sile vrátil na britské televízne obrazovky už na začiatku minulého roka. Na ďalšie pokračovanie sa odvtedy čaká. Britská verzia sa viac podobá minisérii než americká seriálová variácia Sherlock a Watsonová. Takže každá nová séria vyrukuje s trojicou deväťdesiatminútových epizód a ani nie za mesiac vysielania je po všetkom. Väčšinou na rok. Medzi prvou a druhou sériou sa ale roztvorila dvojročná pauza kvôli kariére hlavných hviezd a ich záväzkom inde. Benedict „Sherlock“ Cumberbatch od začiatku seriálu stihol so Spielbergom natočiť Vojnového koňa zahrať si divadelného Frankensteina, stal sa zloduchom Khanom v trháku Star Trek: Do temnoty alebo zažiaril v britských drámach Jeden musí z kola von a Kód Enigmy. A nahovoril draka Smauga v dvoch dieloch Hobita. Martin „Watson“ Freeman sa na niekoľko rokov stal titulným Hobitom a ešte stihol hlavnú úlohu v seriáli Fargo. Na Sherlocka (a Watsona) sa našťastie tiež dostalo.

Menej ako 10 rokov

„Doyle ho zhodil z vodopádu! Tam ho nechal 10 rokov a až potom sa Sherlock vrátil. My sme to tak nechali… dve a pol minúty, než sme dali najavo, že sa vráti,“ bráni sa Gatiss. Autor Sherlockových literárnych dobrodružstiev Sir Arthur Conan Doyle unavený neustávajúcim dopytom skutočne svojho najslávnejšieho hrdinu zabil a následnému náporu fanúšikov vydržal odolávať celú dekádu. Navzdory tomu, že ho dokonca napadli na ulici. Gatiss a Moffat sa síce vyjsť na verejnosť báť nemuseli, ale online už to bolo horšie. „Najskôr nám to nedošlo. Jednoducho sme si mysleli, že to bude skvelý otvorený koniec. Až keď sa blížilo vysielanie, napadlo ma, že niektorých ľudí to asi zničí,“ tvrdí Moffat.
„Pozerali sme sa spoločne doma u Martina. A aj keď sme to videli už po stý raz, na posledných 20 minút sa mi rozbúšilo srdce. Zrazu si uvedomíte, že to všetci sledujú v rovnakú chvíľu. A potom nám všetkým začali bzučať telefóny,“ vysvetľuje Gatiss. „Všetky správy rovnaké,“ dodáva Moffat. „Čo to dopr …“

Budúcnosť je istá

„Visel nad nami úspech druhej série a ten tlak nám prospel,“ myslí si Benedict Cumberbatch. „Musíme dať ľuďom to, čo chcú, odpovedať na otázky, ktoré majú, prísť s niečím novým a vydať sa zase iným smerom.“ Zatiaľ čo Sherlock vyvádzal v utajení, Watson sa odsťahoval z Baker Street a rozhodol sa oženiť. V Londýne sa zahniezdila undergroundová teroristická organizácia a vrah číha všade, dokonca aj na svadbe. Sherlock sa navyše stretne tvárou v tvár s protivníkom, na ktorého jeho sily úplne nestačia. Je to Moriarty? Nie je to Moriarty? Ach tie nekonečné otázniky! Mimochodom, ak chcete vidieť, čo Sherlock robil, keď bol „mŕtvy“, vyhľadajte si na YouTube špeciálnu mini epizódu Many Happy Returns.
Sherlockova budúcnosť je istá. Isté je aj to, že tretia séria neskončí ničím, čo by divákom na ďalšie dva roky zamotalo hlavy. Gatiss to sľúbil. Teraz už vieme, že do budúcnosti sa plánuje najmenej s ďalšími dvoma sériami – to je ďalších šesť deväťdesiatminútových epizód. Prvé trio má mať svetovú premiéru budúci rok. Ale ešte predtým sa (aspoň anglickí) diváci dočkajú vianočného špeciálu. A čo ďalej? Jediný, kto pozná odpoveď na túto otázku, je čas. Gatiss potvrdzuje, že záleží, koľko ho Cumberbatch a Freeman budú mať. „Bolo by krásne, keby diváci mohli s hrdinami zostarnúť.“

Sherlock

Film / seriál
Hodnotenie FDB 88.4 %
Foto AXN

Réžia Paul McGuigan, Euros Lyn, Toby Haynes

Obsadenie Benedict Cumberbatch, Martin Freeman, Una Stubbs, Loo Brealey, Rupert Graves, Zoë Telford, Vinette Robinson

Dĺžka 90 min.

AXN piatok 12. 6. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC