Film / seriál

Saul – priateľ na telefóne

Saul Goodman
Skylink Live TV

Sledujte na AMC na Skylink Live TV Sledovať

Jednou z najvýraznejších postáv vo fanúšikmi i kritikmi milovanom televíznom seriáli Perníkový tatko bol bezškrupulózny právnik Saul. Práve on je hlavným hrdinom ďalšieho seriálu Better Call Saul, ktorého druhá séria teraz prichádza na obrazovky.

Pochybný právnik Jim McGill (neskôr vystupujúci pod menom Saul Goodman) sa chce dostať medzi právnickú elitu a aby to dosiahol, je ochotný za dostatočne tučnú sumu prijať akýkoľvek prípad a odhodiť všetky morálne zásady. To je v skratke zápletka prequelového spin-offu, ktorý odhaľuje, čo všetko sa dialo pred tým, ako sa Saul stal právnikom drogového dílera Waltera Whitea.

Zaujímavosťou bezpochyby je, že ôsma epizóda druhej série Perníkového tatka sa volá práve Better Call Saul.

V prvej sérii sa nám Jim predstavil ako ambiciózny právnik trpiaci pocitom krivdy, že mu jeho brat Chuck nechcel pomôcť dostať sa do veľkej právnickej firmy Hamlin, Hamlin & McGill, kde sám pracuje. Rozhodol sa preto zapracovať na svojej kariére sám, a to za každú cenu, čo samozrejme vyžaduje sem-tam nejaký zákon obísť. Na svojej ceste za úspechom využíval rad ľudí vrátane právničky Kim alebo bývalého policajta Mikea.

Pod oboma seriálmi sú podpísaní rovnakí režiséri, jeden z nich, Vince Gilligan (Akty-X) sa navyše ujal aj scenára. Dej druhej série Better Call Saul sa opäť odohráva v Albuquerque v Novom Mexiku a sleduje, ako sa skúsenosťami posilnený Jimmy v podaní Boba Odenkirka snaží na kariérnom rebríčku stúpať vyššie a vyššie, a pritom sa prepadá čoraz hlbšie do morálneho bahna. Vracajú sa aj ďalší dôležití hráči – Jimmov spolupracovník Mike, ktorého stvárnil Jonathan Banks, s ním tiež Rhea Seehorn v úlohe Kim alebo Michael McKean ako Chuck. Zostavu doplnia aj nové tváre, respektíve skôr staronové, tvorcovia totiž sľubujú, že sa v seriáli objavia niektoré postavy z Perníkového tatka, možno aj samotný Walter White. Okrem rovnakých hercov si fanúšikovia iste všimnú aj množstvo odkazov na pôvodný seriál, či už ide o rovnaké lokácie alebo hlášky.

Better Call Saul ukazuje transformáciu druhoradého právnika Jimmyho McGilla v sebaistého advokáta Saula Goodmana veľmi pomalým tempom v štýle „nič moc sa nedeje“, ktorý určite nie je pre každého. Ten, kto má však rád premyslené príbehy, si príde na svoje. Päťdesiatminútové diely sú tvorené dlhšími zábermi s minimom strihov, ktoré sa zameriavajú na detaily, a všetky scény a dialógy vzbudzujú dojem, že boli starostlivo premyslené a každé slovíčko má svoj význam. Scenár pamätá na všetky činy hlavných postáv a vo finále nám ukáže, že každá akcia vyvolá určitú reakciu.

Jimov postupný vzostup na vrchol je fascinujúce predstavenie, z ktorého behá mráz po chrbte

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Better Call Saul, 2. séria

Film / seriál
Hodnotenie FDB 83,3 %
Foto AMC

Réžia Vince Gilligan, Colin Bucksey, Adam Bernstein, Larysa Kondracki, Michelle MacLaren, Terry McDonough

Scénár Vince Gilligan, Peter Gould, Thomas Schnauz

Obsadenie Bob Odenkirk, Rhea Seehorn, Patrick Fabian, Michael McKean, Michael Mando, Jonathan Banks, Gene N. Chavez

Dĺžka 60 min.

AMC štvrtok 21. 7. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Multi a Premium Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Multi a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC