Film / seriál

Sám proti bankárom

Clive Owen
Skylink Live TV

Sledujte na AXN na Skylink Live TV Sledovať

Pamätáte sa na thrillery Lola beží o život, Nebo alebo Parfum: Príbeh vraha? Všetky má na svedomí nemecký režisér Tom Tykwer a sú známejšími bratmi konšpiračnej krimi International.

Na konci deväťdesiatych rokov americkou spoločnosťou otriasol škandál spojený s medzinárodnou bankou BCCI (Bank of Credit and Commerce International). Táto finančná inštitúcia bola založená roku 1972 a behom niekoľkých rokov sa vyšvihla na siedmu priečku medzi najväčšie súkromné banky na svete. Skraja deväťdesiatych rokov vyšetrovatelia zistili, že celá korporácia bola vybudovaná tak, aby čo najviac využila (a zneužila) zákony o bankovom tajomstve a zároveň aby unikla všemožným reguláciám zo strany štátu. Výsledkom bolo, že sa z nej stala práčka špinavých peňazí a miesto, kde sa robili inak zakázané transakcie. BCCI bola zatvorená v roku 1991, ale podľa niektorých finančných expertov ešte v roku 2002 vykonávali zamestnanci banky určité transakcie, na ktorých stále zarábali. Dodnes ju Američania považujú za exemplárny príklad zlých mravov, hladu po peniazoch a absolútneho nedostatku morálnych zásad. Aj keď to bol ešte slabý odvar oproti tomu, čo prišlo v roku 2007.

A prečo vám rozprávame dvadsaťpäť rokov starý príbeh? Pretože práve podľa neho napísal Eric Singer scenár k filmu International. Réžie sa ujal už spomínaný Tom Tykwer, ktorý vo svojich filmoch zásadne dávkuje akciu po kilách a napätie graduje, až sa vám z toho točí hlava. Inak tomu nie je ani v tomto sedem rokov starom filme. Ústrednou zápletkou je totiž boj jednotlivca proti mocnej korporácii, ktorá má špicľov všade. Človek nemôže veriť nikomu a musí byť stále v strehu, pretože je mu jasné, že jeden život pre zločineckú organizáciu neznamená vôbec nič.

Oným jednotlivcom, ktorý bojuje proti všetkým, je agent Interpolu Louis Salinger. Ostrieľaný profesionál má tušenie, že s jedným z najväčších finančných domov v Amerike nie je všetko tak úplne v poriadku. V pátraní mu pomáha zástupkyňa štátneho prokurátora Eleanor Whitman, ktorá je rovnako ako Salinger presvedčená o tom, že podvody je treba potrestať, aj keď je váš súper nebezpečný a vyhráža sa vám. O tom sa tiež obaja aktéri vzápätí presvedčia, keď im dôjde, že to, do čoho sa namočili, nie je len nejaký bezvýznamný podvodík, ale sprisahanie obrovského rozsahu, do ktorého musia byť zapletené aj politické špičky. Nebezpečenstvo na nich síce číha na každom kroku, ale Salinger sa drží svojho motta: „Každý má svoju slabú stránku.“ Lenže boj proti skorumpovaným finančníkom, ktorí sa rozhodne nechcú nechať pripraviť o tučné zisky, nebude nič ľahké…

V hlavnej úlohe sa predstavil Clive Owen – bez preháňania hovoríme, že tento charizmatický Brit by sa vo svojich mladších rokoch hodil perfektne do úlohy Batmana, Supermana aj Jamesa Bonda. Ani jednu z nich mu síce nikto neponúkol, ale vďaka tomu sme ho aspoň mohli vidieť v sci-fi Potomkovia ľudí alebo naposledy v skvelom seriáli The Knick. Nebojácnu Eleanor si zahrala Naomi Watts, ktorú si iste pamätáte z kultového Kruhu alebo Mulholland Drive.

Čo sa tvorcom tiež podarilo, bol výber lokácií. Niektoré sa vraj dokonca zhodujú s tými z bondovky Casino Royale. Pomyselnou čerešničkou na torte je potom prestrelka v Guggenheimovom múzeu v New Yorku. Tá sa samozrejme nenatáčala v naozajstnom múzeu, ale v opustenom skladisku. Celú scénu stavali tvorcovia podľa skutočných plánov a všetko im trvalo viac ako štyri mesiace. Je škoda, že International zapadol – vinu určite nesie zlé načasovanie. V roku 2009 nikto nemal moc náladu na krimi o skorumpovanej banke, keď všetci akurát čelili práve prebiehajúcej finančnej kríze. Tá už je ale preč a s ňou aj jej následky (teda, väčšina z nich), tak dúfajme, že si tento zaujímavý film nájde svoje publikum.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

International

Film / seriál
Hodnotenie FDB 70,7 %
Foto AXN

Réžia Tom Tykwer

Scénár Eric Warren Singer

Obsadenie Luca Calvani, Clive Owen, James Rebhorn, Jack McGee, Naomi Watts, Armin Mueller-Stahl, Brian F. O'Byrne

Dĺžka 118 min.

AXN štvrtok 8. 12. Moj TV program Satelitná televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Komplet, Mini, Multi, Premium a Smart Internetová televízia: Kombi+, Kombi+ Apple TV+, Kombi+ HBO, Mini, Multi, Premium a Smart

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC