Film / seriál

Sága rodiny Kinte

Malachi Kirbi v úlohe Kunta Kinteho

FilmBox prichádza s epickou rodinnou ságou, ktorá je portrétom amerického otroctva a sleduje osudy niekoľkých generácií jedného černošského rodu a nezlomnú vôľu jeho členov prežiť a zachovať odkaz svojich predkov, a to napriek svojmu utrpeniu.

Hlavným hrdinom je mladý Afričan Kunta Kinte, ktorý sa v roku 1750 narodil ako prvé dieťa Omora Kinteho a jeho manželky Binte v povodí rieky Gambia v západnej Afrike. Už od malička mu vštepovali zvyky etnickej skupiny Mandinkov a Kunta ako zapálený študent sníval o univerzite. V sedemnástich rokoch ale jeho spokojný život skončil, keď bol brutálne unesený obchodníkom s ľuďmi Korosom, predaný britským otrokárom a prepravený do koloniálnej Ameriky. Tam ho v Annapolise, v štáte Maryland, kúpil virginský plantážnik John Waller a pridelil mu nové meno Toby.

Historický seriál Roots (Korene) je adaptáciou rovnomennej slávnej knihy amerického spisovateľa Alexa Haleyho a zároveň remakom úspešnej minisérie z roku 1977, ktorá sa vďaka šokujúcemu príbehu otroctva stala najsledovanejším seriálom v histórii televízie. Získala rekordných 37 nominácií na cenu Emmy a tiež Zlatý Glóbus za najlepšiu drámu. V úlohe Kuntu vtedy zažiaril LeVar Burton, ktorý potom stvárnil slepého poručíka Geordiho La Forgea v seriáli Star Trek: Nová generácia. K prerábke, v ktorej sa angažuje ako producent, povedal: „Pred skoro štyridsiatimi rokmi som mal tú česť byť súčasťou úžasného televízneho počinu, ktorý v Amerike inicioval dôležité debaty. Som neuveriteľne pyšný, že môžem byť súčasťou aj tohto nového prerozprávania a znovu začať dialóg v čase, v ktorom je potrebný viac než kedykoľvek predtým.“ V pôvodných Koreňoch sa mihla aj spisovateľka a aktivistka Maya Angelou, autorka slávnej autobiografickej knihy I Know Why the Caged Birds Sings.

Kuntu Kinteho stvárnil vcelku neznámy britský herec Malachi Kirby, ostatné postavy už ale majú známejších predstaviteľov – Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Jonathan Rhys Meyers, Mekhi Phifer či Tip „T.I.“ Harris, tí všetci sa v seriáli skôr či neskôr objavia. Forest Whitaker si zahral otroka Fiddlera, ktorého jeho páni uznávajú pre jeho hudobný talent a ktorý je poverený dohľadom nad spurným Kuntom. „Moja postava nevie, čo to je byť slobodný, ale v Kuntovi Kintem vidí elán a odvahu – fúka na neho vietor, vďaka ktorému si dokáže predstaviť, aké je to byť slobodný,“ vysvetľuje Whitaker. Pre dvadsaťšesťročného Londýnčana Malachi Kirbyho bolo natáčanie veľmi náročné: „Siahol som vďaka nemu na svoje limity a ešte ďalej. Každý deň pre mňa bol výzvou, či už fyzicky, mentálne, duševne, alebo citovo. Niekedy to bolo teplo, niekedy zima, komáre, alebo môj kôň. Niekedy som zase musel bežať v topánkach, ktoré mi boli moc veľké.“ Najťažším momentom natáčania pre neho bola slávna scéna, kedy je Kunta mlátením donútený prijať nové meno. „Bolo to, ako by som počul každého, kto si týmto prešiel – počul som ich krik a cítil som všetku ich bolesť. Bol to ten najzvláštnejší zážitok. Kamera prestala natáčať a ja som bol asi pätnásť minút úplne inde,“ popisuje herec emotívny zážitok.

Prvé dva diely seriálu zobrazujú Kuntov život v zajatí a jeho nesmierne odhodlanie odolať svojmu novému menu aj situácii. Neľahký osud zotročenia mu pomáha zmierniť múdry Fiddler. Ďalšie epizódy rozprávajú príbehy niekoľkých nasledujúcich generácií rodiny Kinteovcov a prinášajú svedectvo o dôležitých udalostiach amerických dejín – vrátane revolučných a občianskych vojen, povstaní otrokov a nakoniec dosiahnutia ich rovnoprávnosti.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Roots

Film / seriál
Hodnotenie FDB 100 %
Foto Filmbox

Réžia Bruce Beresford, Thomas Carter, Phillip Noyce, Mario Van Peebles

Scénár Mark Rosenthal

Obsadenie Jonathan Rhys Meyers, Malachi Kirby, Forest Whitaker, Laurence Fishburne, Babs Olusanmokun, Kerry Sims, Matthew Goode

Dĺžka 90 min.

sobota 18. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC