Film / seriál

Rumový denník: Stretnú sa dvaja bohémovia

Rumový denník
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

O neobyčajnom priateľstve hollywoodskej hviezdy a svojrázneho spisovateľa, ktoré dalo vzniknúť hneď dvom skvelým filmom.

„Vedel, že ho obdivujem,“ rozpráva Johnny Depp. „A ja viem, ako ma mal rád. Bol možno mojím mentorom alebo druhým otcom, ale povedal by som, že náš vzťah bol hlavne bratský.“ Reč je o Hunterovi S. Thompsonovi, vynálezcovi takzvanej gonzo žurnalistiky, kedy reportér nie je len pozorovateľom, ale ústrednou postavou či priamo hýbateľom príbehu. Thompson vyrastal v chudobe a veľmi trpel smrťou svojho otca. Mladík sa vtedy dostal na šikmú plochu a dokonca si odsedel dva mesiace vo väzení. Narukoval potom k letectvu a nakoniec sa dal na novinárčinu. Koncom šesťdesiatych rokov sa preslávil knižnou reportážou z prostredia motocyklového gangu Hells Angels, s ktorým strávil celý rok.  

Poetický život 

Ďalšiu legendárnu reportáž napísal Thompson z motocyklových pretekov Kentucky Derby. Niečo vám to pripomína? Áno, je zápletkou narkotického road movie Strach a hnus v Las Vegas, ktorý v roku 1998 natočil Terry Gilliam. Hlavnú úlohu Thompsonovho alter ega si zahral práve Depp, a pripravoval sa na ňu skutočne dôkladne. Sám spisovateľ mu rituálne oholil hlavu, a herec žil po štyri mesiace v pivnici Thompsonovho domu, aby študoval jeho pohyby a gestá.
„Chodievali sme spať o deviatej alebo desiatej dopoludnia, a na raňajky vstávali o siedmej večer,“ spomína Depp. „Hunter mal svoj vlastný, veľmi poetický prístup k životu.“ Americká verejnosť si však Thompsona spája aj s neriadenou konzumáciou alkoholu a iných substancií. „Nerád niekomu odporúčam drogy, alkohol a šialenstvo,“ nechal sa počuť spisovateľ. „Ale mne osobne svedčia.“

Kamaráti do dažďa

Thompson bol tiež známy láskou ku strelným zbraniam, ostatne brokovnica hrala úlohu aj pri jeho osudovom zoznámení s Deppom. Stretli sa v roku 1994 v bare, a spisovateľ ho vzal k sebe domov. „Obdivoval som zbraň, ktorú mal zavesenú na stene,“ rozpráva Depp. „Chceli sme si zastrieľať, tak sme si postavili takú vežu z kanistrov propán butánu a nitroglycerínu. Ohnivá guľa sa vzniesla dobrých dvadsaťpäť metrov.“
Odvtedy boli obaja muži nerozluční, než si ťažko chorý Thompson vzal v roku 2005 život. Depp sa postaral o splnenie spisovateľovho posledného želania, aby bol jeho popol vystrelený kanónom do neba.
V roku 2011 si Depp zahral Thompsonovho literárneho dvojníka druhýkrát. Dráma Rumový denník rozpráva príbeh mladého žurnalistu, ktorý v Portoriku prežíva intenzívny románik s karibským rumom. Thompson ho spísal už začiatkom šesťdesiatych rokov, manuskript ale až po mnohých desaťročiach objavil Depp v spisovateľovom archíve.

Rumový denník

Film / seriál
Hodnotenie FDB 65.2 %
Foto FilmBox

Réžia Bruce Robinson

Obsadenie Johnny Depp, Amber Heard, Aaron Eckhart, Richard Jenkins, Giovanni Ribisi, Amaury Nolasco, Michael Rispoli

Dĺžka 120 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC