Film / seriál

Rozum vs. mágia

Rozum vs. mágia
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Filmy Woodyho Allena nie je nikdy jednoduché vystihnúť len jedným slovom. Tentokrát ide navyše o plno protikladností, o strety medzi rozumom a poverou, medzi pochybnosťami a vierou, medzi realizmom a mágiou. Ale ako vždy nechýbajú šarmantní páni a krásne dámy.

Všetko sa odohráva niekedy v 20. rokoch minulého storočia, kedy už mala Európa za sebou prvú svetovú vojnu a teraz len rozkvitala. Stanley, kúzelník, ktorý vystupuje pod menom Wei Ling Soo (Colin Firth), prichádza na francúzsku riviéru, aby odhalil podvod. Zameria sa na Sophie (Emma Stone), peknú americkú jasnovidku, ktorá oslnila bohatú rodinu svojimi magickými schopnosťami. Zatiaľ čo jej matka (Marcia Gay Harden) je rodená obchodníčka a usilovne pracuje na pumpovaní peňazí z nesmelého vdovca (Jacki Weaver), Sophie číta ostatným myšlienky, vyvoláva duchov a trpezlivo načúva serenády na ukulele rodinného priateľa (Hamish Linklater), ktorý sa do nej bezhlavo zamiloval. Stanley zostáva tvrdý a odťažitý, akoby na neho Sophiine kúzla nefungovali. Vyžíva sa v sarkazmoch a snaží sa ju presvedčiť, že nadprirodzené javy sú len výmysly (Dokážete si iste predstaviť typicky „allenovské“ dialógy plné odkazov aj citácií, ktoré je občas ťažké stíhať, ako rýchlo slová na seba postavy vrhajú.).

Kúzlo mesačného svitu je jemnou romantickou komédiou, ktorá síce neprináša žiadne veľké posolstvo, ale Allenových fanúšikov rozhodne nesklame. Veď čo si želať viac – charizmatický Colin Firth ako pomerne racionálny kúzelník, hoci to znie nezmyselne, je to tak, a šibalská Emma Stone sú dokonalý pár. Napätie medzi nimi sa dá doslova krájať od samého začiatku. Minimalisticky hrajúci Firth, ktorý je stelesnením dokonalého, ale rezervovaného anglického gentlemana, je jednoducho na zožratie (dámy určite vedia svoje). Presne zapadá do typu úloh, ktoré predtým hrával sám Allen, aj keď, čo si budeme hovoriť, Firth je o dosť krajší. Stone síce nie je Diane Keaton, ale istou živočíšnosťou, bystrosťou a až detskou nevinnosťou sa jej predsa len v niečom dokáže priblížiť.

Stanley: Já vám nemohu odpustit, odpustit vám může jen Bůh.

Sophie: Ale řekl jste, že žádný Bůh není.

Stanley: To je přesně můj názor.

Môžete sa tak tešiť na dialógy, ktoré sú plné slovných hračiek, vzájomných útokov postáv i neustáleho dokazovania, či vyrieknuté naozaj platí. Občas sa do toho naši hrdinovia tak zapletú, až sa im zo všetkých tých logických poučiek podarí vytvoriť totálny nezmysel. Lenže to je predsa už desaťročia Allenov zámer – baviť divákov starostlivo premyslenými absurdnými dialógmi.

Oku však zalahodia nielen herci a ich výkony, sú predsa na francúzskej riviére, takže sa môžete tešiť na nádherné prímorské exteriéry a honosné vily s najvyberanejším vybavením. Rovnako kostýmy vás uchvátia – hoci sa to zdá nemožné, tak krehká a éterická Stone v nich pôsobí ešte krehkejšie a éterickejšie. Niet divu, že kúzelník je nakoniec predsa len očarený… Ale nech neprezrádzame príliš, pozrite sa sami, ako láska dokáže prekabátiť rozum.

Kúzlo mesačného svitu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 67,6 % Hodnotenie redakce
Foto FilmBox Premium

Réžia Woody Allen

Scénár Woody Allen

Obsadenie Eileen Atkins, Colin Firth, Simon McBurney, Marcia Gay Harden, Hamish Linklater, Emma Stone, Jacki Weaver

Dĺžka 97 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC