Film / seriál

Rio 2: Hor sa do amazonskej džungle

Rio 2
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Animovaná komédia o jednom skoro vyhynutom druhu modrých papagájov sa v roku 2011 páčila natoľko, že nemohlo ostať pri jednom diele. Vitajte opäť v Brazílii! Tentokrát sa však z Ria presunieme bližšie k Amazonke.

Carlos Saldanha, ktorý sa podieľal na svetových trhákoch Doba ľadová 1, 2 a 3, chcel už dávno vyznať lásku svojmu rodnému mestu Riu. Prišiel teda s príbehom o čudáckom, skrotenom papagájovi, ktorý sa v tomto rušnom veľkomeste vydá za životným dobrodružstvom. Animák Rio sa stal celosvetovým hitom s tržbami vo výške 486 miliónov dolárov, o jeho popularite na DVD a Blu-ray diskoch nehovoriac, k tomu dostal aj oscarovú nomináciu za pieseň Real in Rio. Logicky tak prišlo pokračovanie, koniec koncov Saldanha ho prezieravo načrtol už na konci prvého dielu. Hlavní hrdinovia, papagáje Blu a Perla, povili tri mláďatá a Saldanha povil myšlienku na nový príbeh: Čo keď Blu, Perla a ich ratolesti nie sú poslednými modrými papagájmi na svete? Ako to ovplyvní vzťahy v ich rodine? 

Čo sa zmenilo

Prostredie Amazónie sa odrazilo nielen na vizuálnej stránke filmu, ale aj na jeho hudobnom sprievode, zmiešanom z brazílskych rytmov a súčasnej populárnej hudby. „Chceli sme preskúmať rôzne hudobné ‚chute‘, zvuky a nové vzrušujúce rytmy,“ hovorí režisér. „Hľadali sme v Amazónii zvuky, ktoré by boli veľmi exotické a neobvyklé, ktoré by jednoducho zneli inak, než to čo sme doteraz počuli v prvom filme,“ dopĺňa ho skladateľ John Powell.
Aby sa film úplne neopakoval, nový príbeh všetkých zavedie do obrovskej amazonskej divočiny, kde na nich čaká skutočná džungľa. Blu sa tu snaží zapadnúť, ako len vták s jeho minulosťou skroteného domáceho maznáčika môže, zároveň musí čeliť najobávanejšiemu protivníkovi – svojmu svokrovi. K tomu sa do jeho života vracia aj zlý a zradný kakadu Nigel, medzi ktorého prevládajúce vášne patria Shakespeare, náslovný rým, pozornosť publika a pomsta.
Na filme sa opäť podieľal aj scenárista Don Rhymer, ktorý začal rozvíjať Saldanhov námet. Išlo bohužiaľ o jeho poslednú prácu, v novembri 2012 podľahol rakovine. „Jeho smrť v nás zanechala veľké prázdne miesto. Don bol výnimočný človek, ktorý zohral veľkú úlohu vo vývoji projektu,“ vzdal mu hold Saldanha.

Rio 2

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72.9 %
Foto HBO

Réžia Carlos Saldanha

Dĺžka 101 min.

HBO streda 18. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC