Film / seriál

Revolver: Francúz ako z Hollywoodu

Luc Besson
Skylink Live TV

Sledujte na FilmBox Premium HD na Skylink Live TV Sledovať

Filmy Luca Bessona vraj kladú prílišný dôraz na vizuálnu stránku na úkor príbehu. A skutočne sa jeho filmy viac podobajú hollywoodskym trhákom, než ostatnej európskej produkcii.

Režisér, scenárista a producent Besson, ktorý v marci oslávi päťdesiate šieste narodeniny, rozhodne nemal nudné detstvo. S rodičmi, inštruktormi potápania, sa neustále presúval po letoviskách v Taliansku, Juhoslávii a Grécku. Keď mal desať rokov, vrátila sa rodina do Paríža, aby sa Bessonovi rodičia mohli rozviesť. Rýchlo začali žiť s novými partnermi, a malého Luca si prehadzovali ako horúci zemiak. 
„Mali svoje nové životy, a ja som zostal ako pripomienka niečoho, čo nefungovalo,“ hovorí s trpkosťou v hlase Besson. „Prial som si zmiznúť, aby som neprekážal.“ Sen o práci morského biológa sa rozplynul, keď sa v sedemnástich takmer utopil a kvôli zdravotným následkom musel opustiť potápanie. „Vzal som si ceruzku a papier, a do dvoch stĺpcov som spísal, čo všetko nemôžem robiť respektíve čo mi ide,“ spomína. „Vždy som rád vymýšľal príbehy a fotil. Takže mi z toho vyšiel film.“

Duša prepadnutá filmu

Cez kamarátovho brata sa sotva plnoletý Besson skutočne dostal na pľac, a hoci mnoho ďalších rokov pri filme pracoval len ako poskok, toto prostredie ho okamžite uchvátilo. „Po prvom dni na natáčaní som zašiel za svojou matkou, a povedal som jej, že sa okamžite vykašlem na školu,“ smeje sa Besson. „Krátko na to som natočil aj svoj prvý amatérsky film, ktorý mimochodom bol hotová katastrofa.“
Už vtedy načrtol námet, z ktorého o dvadsať rokov neskôr vzniklo nápadité sci-fi Piaty element. A začal tiež písať zárodok scenára filmu Magická hlbočina. Film z roku 1988 zrkadlí Bessonove spomienky na detstvo, keď rozpráva značne idealizovaný príbeh priateľstva a rivality medzi dvoma legendami športového potápania Jacquesom Mayolom a Enzom Maiorcom. V potápačskej komunite dnes film platí za kultovú klasiku, a hlboko ovplyvnil celú generáciu mladých Francúzov.
Režisérske remeslo sa Besson učil začiatkom osemdesiatych rokov, kedy natáčal reklamy a televízne dokumenty. Vrátane prelomovej Magickej hlbočiny nakrútil sedemnásť prevažne akčných filmov, napísal scenáre k viac ako dvom tuctom filmov a produkoval ich skoro šesťdesiat. Medzi ďalšie Bessonove úspešné projekty patrí Brutálna Nikita z roku 1990, Leon (1994), Johanka s Arku (1999) či kriminálna komédia Mafiánovci natočená v roku 2013.

Revolver

Film / seriál
Hodnotenie FDB 57.3 %
Foto FilmBox

Réžia Guy Ritchie

Obsadenie Jason Statham, Ray Liotta, Vincent Pastore, Andre Benjamin, Warren Clarke, Mem Ferda, Mercedes Grower

Dĺžka 115 min.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC