Film / seriál

Transformers – Zánik: Bumtarata na autá

ransformers: Zánik
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Dofúknite kolesá a vyklepte karosérie! Zdecimovaní Transformers štvrtýkrát vyrazili do akcie.

Zem v ohrození, roboti v prestrojení ako jej jediní ochrancovia a režisér Michael Bay, ktorý pôvodne tvrdil, že zaradí spiatočku, zase za volantom. Epická filmová explózia Transformers: Zánik vyzerá vo všetkých ohľadoch ako niečo, čo už sme videli zo všetkých uhlov. Možno to tak je, ale na štvrtýkrát prichádza s Transformers podstatná zmena. Shia LaBeouf je fuč. Mark Wahlberg je v tom. Titulní hrdinovia sa po predchádzajúcej trilógii dočkali nového spojenca, ktorým je mechanik, nadšenec do robotiky a neúnavný kutil Cade. 
Keď sa rozstrieľaný a na nepoznanie zaprášený vrak Optimusa Prima ocitne v zastrčenej vidieckej stodole, jeho objaviteľ Cade vzápätí na vlastnej koži pocíti návštevu CIA. Vládna agentúra sa na prítomnosť mimozemšťanov pozerá cez prsty. Následné trable ale ešte nie sú ničím v porovnaní s tým, keď sa do patálie vloží ťažko zastaviteľný mimozemský lovec-zabijak. 

Generálka vzťahov 

S odchodom Shii LaBeoufa alias neustále vystrašeného Sama Witwickyho a príchodom Marka Wahlberga čiže Cada sa zmenila dynamika filmového dobrodružstva. Transformers: Zánik je síce stále o množstve útekov, únikov, zdrhaní a drahých, špičkových digitálnych efektoch za státisíce dolárov. Lenže príbeh „chlapec dostane auto, potom dostane babu“, je fuč. Bay pôvodne uvažoval, že zostane mladému Samovi verný, ale štúdio ho nakoniec presvedčilo, aby dal šancu novým hrdinom. 
V hľadáčiku sa najskôr ocitol Dwayne „The Rock“ Johnson. Pretože nemohol, Bay vybral jeho kolegu Wahlberga. Obaja si predtým zahrali kulturistov-únoscov v jeho čierno humornej akčnej komédii Pot a krv.
Nie, že by to bolo všetko. Ako top modelka stavaná Nicola Peltz, ktorá inokedy zdobí seriál Batesov motel, hrá Cadeovu dcéru. Odvážne vzala nevďačný post baby, čo vystriedala babu, ktorá po prvých dvoch filmoch vystriedala Megan Fox. Jej vyvoleným kaskadérom za volantom našľapaného športiaku sa stal Jack Reynor. Dej sa odohráva tri roky po ničivých udalostiach z tretieho dielu Transformers. Po klimatickej bitke bolo zdemolované celé Chicago a vzťahy medzi ľuďmi a Transformers by potrebovali generálku.

Hrozne super potvory

Novou posilou sú Dinoboti. Dino – pretože sa transformujú do podoby dinosaurov alebo iných pravekých zvierat. Miláčikovia fanúšikov pôvodných animovaných seriálov a komiksov boli vždycky považovaní za obzvlášť silných Transformerov s veľkou palebnou silou. Ani vo filme to nie je inak. „Bola to veľká technická výzva,“ hovorí Michael Bay. „Musela sa riešiť mierka, nasvietenie a efekty. Ale nakoniec je z toho niečo – tie potvory sú proste hrozne super. O tom sa nedá debatovať.“
70 minút z filmu, ktorý je s dvoma a trištvrte hodinami zatiaľ najdlhším prírastkom do série, vyplnili akčné scény. Od Baya a Transformers sa jednoducho nedá čakať nejaké pomalé posúvanie sa po parkovisku hlbokých ľudských alebo mimozemských vzťahov. Štúdio ešte pred premiérou Zániku oznámilo, že natočí piatych Transformers a plánuje sa aj šestka. Zánik by v skutočnosti mal byť začiatkom (vznikom?) celej novej trilógie. Jedno je isté. Michael Bay a Mark Wahlberg zase budú pri tom.

ransformers: Zánik

Film / seriál
Hodnotenie FDB 76 %
Foto HBO

Réžia Michael Bay

Obsadenie Mark Wahlberg, Stanley Tucci, Kelsey Grammer, Nicola Peltz, Jack Reynor, Sophia Myles, T. J. Miller

Dĺžka 165 min.

HBO streda 13. 5. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC