Film / seriál

Psych, s.r.o.:Čuchanie lotrovín

Psych, s.r.o.

Detektív Shawn nemá zvláštne schopnosti, ale polícia si to stále myslí. V šiestej sérii si vďaka tomu zahrá na Indiana Jonesa a stretne krásku z Twin Peaks.

Je to pocta. V prípade seriálu Psych, s.r.o., ktorý si získal slávu aj rešpekt fanúšikov popkultúry vďaka častému spomínaniu zábavných odkazov na slávne fenomény filmového plátna aj televíznej obrazovky, to je navyše pocta dvojnásobná. Ani šiesta séria nemá v pláne uhnúť od zavedeného modelu. Naopak, začíname pekne zostra, priamo v prvej epizóde, skrátka na začiatku. Priamo Darth Vaderom. S ikonickým zloduchom z preslávenej sci-fi ságy Star Wars sa zapletie hlavný hrdina – tak trochu podvodník, veľa dobrodruh Shawn. A za rohom už číha ďalšia legenda. 
 

Indiana Shawn a Chrám tak nejako skazenej, starej, hrdzavej dýky 

Po niekoľkých rokoch na obrazovke už Shawn nie je žiadny začínajúci detektív. Polícia ale stále verí, že mu v praxi pomáhajú zvláštne psychické schopnosti. Takže Shawn naďalej rieši zamotané a veľmi komplikované prípady s pomocou svojho najlepšieho kamoša, ktorému príde podvádzanie strážcov zákona stále tak nejako proti srsti. Shawn narazí na Darth Vadera, keď sa v prvej epizóde šiestej série rozhodne pomôcť mladému klientovi získať späť cennú zberateľskú figúrku a následne odhaľuje vraždu. V desiatom diele sa navyše hlavný hrdina vydáva po stopách ukradnutej (tak nejako skazenej, starej, hrdzavej) dýky a zahrá sa pritom na legendárneho Dobyvateľa stratenej archy.
 

Nič nie je nemožné

Hlavná hviezda James Roday sa na Psych, s.r.o. tiež podieľa ako producent, scenárista a režisér. Od roku 2007 napísal 16 dielov a polovicu z nich aj natočil. Medzi nimi okrem iného epizódy s odkazmi na rodinné filmy Lassie a Polárny expres alebo horory Nočná mora v Elm Street a Piatok trinásteho. Vtedy si uvedomil, že v seriáli ako je Psych, s.r.o. je možné všetko. „Stalo sa to, keď mi prvýkrát dovolili režírovať a mohol som natočiť poctu Piatku trinásteho. Boli sme zalezení na nejakom tábore a robili prakticky vyvražďovací horor. Bol to jeden z dielov tretej série,“ spomína. „Vtedy mi došlo, že kým bude Shawn robiť to, čo robí, Psych, s.r.o. môže byť ako seriál čímkoľvek, čo nás napadne.“ 
 
Na začiatku každej novej série vzniká zoznam kostýmov, ktoré by si herci chceli vyskúšať na vlastnej koži, aj vecí, ktoré ešte pred kamerou neurobili. Potom začne odškrtávanie položiek. V šestke sa dostala na mušku reality šou o hľadaní najlepšej partie The Bachelor – Čakanie na lásku alebo slávna noirová detektívka Čínska štvrť – v Psych, s.r.o. nazvaná Santabarbarská štvrť. Jeden z ďalších zvlášť špecifických dielov potom režírovala Jennifer Lynch, autorka Tajného denníka Laury Palmerovej a dcéra Davida Lyncha, ktorý má na svedomí kult Twin Peaks. Tým sa kruh uzavrel.

Psych, s.r.o.

Film / seriál
Hodnotenie FDB 57.8 %
Foto Universal

Réžia Michael Zinberg, Mel Damski, Tim Matheson, Stephen Surjik, John Badham, John Landis, Matt Shakman, Joanna Kerns, Eric Laneuville, Steve Franks

Obsadenie James Roday, Dulé Hill, Timothy Omundson, Corbin Bernsen, Maggie Lawson, Kirsten Nelson, Serinda Swan

Dĺžka 60 min.

pondelok 18. 5.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC