Film / seriál

Prázdne miesto: J. K. Rowling entokrát pre dospelých

Prázdne miesto
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Keď autorka Harryho Pottera prvýkrát opustila svet čarodejníkov pre deti každého veku, vyšiel jej z toho temný a pochmúrny román pre dospelých kritizujúci ľudské neduhy. Rovnako ako Potter, aj Prázdne miesto sa už dočkalo adaptácie.

Prázdne miesto nastane, ak miestny poslanec a) neprevezme svoj úrad v stanovenom čase, b) rezignuje, c) zomrie. V malej juhoanglickej obci menom Pagford nastane tretí prípad. Niektorí sú v šoku, niektorí plačú, niektorí sa tajne radujú a niektorí sa rozhodnú na uvoľnené miesto kandidovať. Miestna rada predsa práve rozhoduje o osude rehabilitačnej kliniky, z ktorej by sa mohol stať wellness len pre bohatých. Triedne rozdiely, osobné rozpory, žiarlivosť, intrigy, pokrytectvo, slabošstvo. J. K. Rowling vo svojom románe Prázdne miesto po prvýkrát opustila magický svet Harryho Pottera a vydala sa do žánru trpkej spoločenskej kritiky. Zlo tu nemá jasnú podobu Voldemorta, temnoty tu ale zostalo požehnane, hoci Pagford vyzerá na prvý pohľad idylicky a milo.  
 
Prázdne miesto už nie je pre deti. Aj keď nová televízna adaptácia z produkcie britskej BBC a americkej HBO ubrala trochu depresie, pesimizmu a oproti predlohe o niečo zmäkčila koniec, ani tak od nej nečakajte moderný ekvivalent slečny Marpleovej, len preto, že aj tu hrá Julia McKenzie.
 
Práve McKenzie a ďalší veterán Michael Gambon, známy ako Dumbledor práve z Harryho Pottera, si tu s chuťou strihli tých snáď najodpornejších obyvateľov Pagfordu, ambiciózny a bezškrupulózny pár tlačiaci do obecnej rady svojho neschopného syna. Nejaké špinavé tajomstvá má však rad ďalších obyvateľov mestečka a všetky sa dozvieme v priebehu troch hodinových dielov novej minisérie. Medzi ďalšími členmi početného hereckého obsadenia nájdete aj Roryho Kinneara (Penny Dreadful, Rozbitý svet), Simona McBurneyho (Kúzlo mesačného svitu), členku slávneho hereckého klanu Emiliu Fox (Merlin) či Keeley Hawes (Line of Duty). Sama J. K. Rowling sa spolu so svojím literárnym agentom Neilom Blairom na seriáli podieľala ako výkonná producentka. Jej knihu, ktorej sa od jej vydania v roku 2012 predalo po celom svete viac ako šesť miliónov kópií, do scenára zadaptovala Sarah Phelps, ktorá napísala aj minuloročný seriál BBC o poľnej nemocnici za prvej svetovej vojny Karmínové pole.

Prázdne miesto

Film / seriál
Hodnotenie FDB 90 %
Foto HBO

Réžia Jonny Campbell

Obsadenie Silas Carson, Joe Hurst, Michael Gambon, Rory Kinnear, Abigail Lawrie, Emily Bevan, Rufus Jones

Dĺžka 180 min.

HBO streda 29. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC