Film / seriál

Pravdivý príbeh dvojčiat z podsvetia

Tom Hardy vo dvojrolu Reggieho a Rona
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

„Stred sveta môže byť kdekoľvek, kde si ho urobíš,“ hovorí Reggie Kray. Aj tá nudná špinavá diera, ktorá si hovorí East End, sa raz môže zalesknúť. A viac než to. Môže sa stať rajom, kde je všetko možné. Gangsterské duo bratov Krayovcov na tom usilovne pracuje.

Reggieho dvojča Ron má vážne psychické problémy, ale Reggie miernym vydieraním na správnych miestach dosiahne jeho prepustenie z liečebne. Ostatne je pravda, že aj keď je Ron veľmi svojrázny, funguje v spoločnosti bez väčších problémov. A tak bratia môžu rozbehnúť spoločné podnikanie. Skôr než povieš švec, sú pripravení expandovať aj za hranice svojej domovskej štvrte východného Londýna.

Medzitým sa Reggie stihne zamilovať. Frances je mladá a krásna, ale nie je úplne naivná. Naopak veľmi dobre chápe, že to, čo jej priateľ diplomaticky nazýva podnikaním, je v skutočnosti všetko za hranicou zákona. A nepáči sa jej to. Reggie má dobrú vôľu obmedziť svoje aktivity na to, čo je ešte legálne, ale jeho výbojné dvojča ho vytrvalo ťahá iným smerom.

Žijú si však kráľovsky. Londýn im leží pri nohách. Do svojich obchodov aj roztopašných radovánok už zatiahli aj niekoľko vysoko postavených členov najväčších britských politických strán. Smrdí to škandálom, a napriek tomu im to všetko stále prechádza. Frances tuší, že to nemôže dobre skončiť, ale keď ju Reggie požiada o ruku, nedokáže ho odmietnuť.

Ron začína byť nezvládnuteľný a gang bratov Krayovcov sa dopúšťa drzostí takých veľkých, že ich ani vytrvalo podplácaná polícia nemôže dosť dobre prehliadať. A Reggieho manželstvo si tiež prejde tragickou skúškou… Je možné sa z toho všetkého ešte so cťou dostať? A stojí to vôbec za námahu, keď to jediné, čo vám v živote dávalo zmysel, vám preteká medzi prstami?

Skúsený hollywoodsky režisér Brian Helgeland siahol tentoraz po skutočnom príbehu neslávne známych londýnskych bratov Krayovcov. A nebol to zlý ťah – najlepšie gangsterky zjavne píše život sám. Takisto v obsadení mal šťastnú ruku – Tom Hardy v dvojúlohe Reggie/Ron ponúka absolútne úchvatný pohľad. Hoci by sa dali nájsť ďalšie kvalitné herecké výkony, vedľa Hardyho proste zostávajú hlboko v tieni. Zato Emily Browning v úlohe Ronovej lásky nijak extra neoslní, ale aspoň je prekrásna – krehká, osudová, prekrásna.

Inak, ak máte radi 60. roky minulého storočia, nemáte vôbec nad čím premýšľať, tu si prídete na svoje. Autá Krayovcov, Francesine outfity, ale hlavne skvelá hudba vytvárajú vynikajúcu atmosféru.

Ak vás retro ani gangsterky všeobecne až tak moc neberú, pravdepodobne vám film bude pripadať trochu pomalý. Je pravda, že tempo je celkom pozvoľné a chvíľami nie je úplne jasné, kam má dej vôbec namierené. Na druhej strane, scény, ako je napríklad dokonale zohraný výprask v bare hneď v úvodnej polhodinke, z filmu proste robia kultovú záležitosť – a to si nechcete nechať ujsť.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Legendy zločinu

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73 %
Foto HBO

Réžia Brian Helgeland

Scénár Brian Helgeland podle knižní předlohy Johna Pearsona

Obsadenie Colin Morgan, Tom Hardy, Christopher Eccleston, Joshua Hill, Emily Browning, Paul Anderson, Tara Fitzgerald

Dĺžka 133 min.

HBO pondelok 22. 8. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC