Film / seriál

Posledný tvrďas

Plagát filmu Americký ostreľovač
Skylink Live TV

Sledujte na HBO na Skylink Live TV Sledovať

Clint Eastwood je pre väčšinu divákov stále predovšetkým herec, pritom ako režisér nakrútil už tri tucty filmov. Medzi tie najdiskutovanejšie patrí vojnová dráma Americký ostreľovač.

Bol považovaný za legendu, a to na oboch stranách frontu – povstalci na jeho hlavu vypísali tučnú odmenu. Ostreľovač elitnej jednotky SEAL amerického námorníctva Chris Kyle v Iraku zabil vyše dvesto päťdesiat nepriateľov a vrátil sa domov ako hrdina. Na svoj predchádzajúci život však dlho nedokázal nadviazať, prenasledovali ho nočné mory a výčitky. Terapeut mu preto odporučil pomáhať spolubojovníkom, ktorí trpia posttraumatickou stresovou poruchou, čo však skončilo tragédiou. 

Dráma podľa spomienok skutočného Kylea vyvolala pred dvoma rokmi celkom vzrušenú diskusiu o tom, či surový film vojnu kritizuje, alebo skôr oslavuje a čo že to Američania v tom Iraku vlastne hľadali. Zaujímavé je, že ide ešte len o druhý výraznejší príspevok Eastwooda-režiséra do vojnového žánru po dvojfilme Zástavy našich otcov a Listy z Iwo Jimy z roku 2006, ktoré rozprávajú príbeh krvavej bitky o malý tichomorský ostrov z pohľadu amerických mariňákov aj japonskej cisárskej armády.

Nikdy nevymäkne

Ako herec sa Clint Eastwood stal prototypom málovravného hrdinu Divokého západu a stelesnením tradičného chlapáctva. K filmu sa pritom dostal skôr náhodou, keď si ho v roku 1955 vybrali kvôli výške meter deväťdesiat tri ako komparz. Na prvom castingu mu však bolo povedané, že hrá moc meravo a nevie správne artikulovať. Eastwoodove typické syčanie drsných hlášok cez zuby sa však neskôr stalo legendárnym. Image tvrďasa nemá Eastwood pre nič za nič. Narodil sa v San Franciscu v roku 1930 do robotníckej rodiny a ako mladík vystriedal snáď všetky nekvalifikované povolania. Na chvíľu zakotvil v armáde, avšak nenastúpil do bojovej jednotky, ale robil plavčíka a inštruktora plávania. Vyhol sa tak nasadeniu v kórejskej vojne, napriek tomu takmer prišiel o život pri havárii vojenského lietadla, ktorým sa vracal z dovolenky u rodičov. Po tvrdom pristátí na vlnách oceánu museli s pilotom uplávať päť kilometrov k pevnine.

Na počiatku sedemdesiatych rokov sa, už ako medzinárodná herecká hviezda a majiteľ vlastnej produkčnej spoločnosti, každopádne pustil do svojej prvej réžie. O viac ako štyridsať rokov neskôr obsahuje jeho režisérske portfólio úctyhodných tridsaťpäť filmov, pričom k siedmim filmom si dokonca sám zložil hudbu. V máji bude mať Eastwood osemdesiatšesť rokov, do dôchodku sa ale stále nechystá.
 

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Americký ostreľovač

Film / seriál
Hodnotenie FDB 78 %
Foto HBO

Réžia Clint Eastwood

Scénár Jason Dean Hall (předloha Chris Kyle, Scott McEwen, James Defelice)

Obsadenie Bradley Cooper, Kyle Gallner, Cole Konis, Ben Reed, Elise Robertson, Luke Sunshine, Troy Vincent

Dĺžka 134 min.

HBO nedeľa 27. 3. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack, HBO Standard, Komplet a Premium Internetová televízia: HBO, Kombi+ HBO a Premium

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC