Film / seriál

Ponožkoví gangstri

Parta lichožrútiků

Záhada neustáleho strácania ponožiek vyriešená. Za to, že ľuďom z každého páru vždy zostane len jedna, môžu lichožrúti.

Títo malí, neviditeľní tvorovia žijúci medzi nami sa totiž ponožkami živia. Sú človeku neviditeľní a majú dve hlavné zásady – „Nikdy nevezmeš celý pár,“ a „Drž sa ľudí, ale drž sa od nich ďalej.“ Hlavným hrdinom filmu je malý lichožrút Chichúnik, ktorý žije so svojím dedom Lamorom, ktorý ho vychoval, v špajze jednej pražskej rodiny.

Dni v bezpečí domova sú ale na konci, Chichúnik totiž musí splniť dedkove prianie a nájsť svojho strýka Padreho, o ktorom doteraz ani netušil, že existuje. Padre musel totiž ako chlapec žuť nie moc chutné silónové ponožky, a tak sa rozhodol, že už nikdy nebude trpieť nedostatkom, odtrhol sa od rodiny a vydal sa na mafiánsku dráhu a lupičské remeslo teraz učí aj svoje dvojčatá Tulamora a Ramzesa. Padre sa rozhodne z Chichúnika urobiť schopného zlodeja ponožiek a potmehúdski bratranci, pripravení na každé huncútstvo, si ho berú do parády.

Rodinný film o radostiach a starostiach lichožrútov bol natočený na motívy rovnomennej knihy spisovateľa a básnika Pavla Šruta, ktorý sa tvorbe pre deti venuje intenzívne a za svoje diela pre detských čitateľov dostal rad ocenení ako Zlatá stuha či Magnesia Litera. Lichoužrútov mu ilustrovala výtvarníčka animovaných filmov Galina Miklínová, ktorá sa potom prevodu príbehu na filmové plátno zúčastnila nielen ako scenáristka, ale posadila sa aj do režisérskeho kresla. Postavy rozprávajú hlasmi známych slovenských hercov, Chichúnika nahovoril Daniel Fischer, jeho strýka Miroslav Noga, lichožrútie dvojčatá Ľuboš Kostelný a Pavol Plevčík a profesorovi zase prepožičal hlas Ján Kroner.

Lichožrúti sa v jednej chvíli zmenia na pekne nebezpečnú gangsterku. Na lichožrútiu rodinu strýka Padreho má totiž zálusk profesor René Kučeráčik, ktorý je lichoň, čo znamená, že na rozdiel od ostatných ľudí malé stvorenia vidí. Jeho jediným cieľom je lichožrútov pochytať a ukázať ľudstvu. Okrem šialeného vedca ďalšiu hrozbu predstavuje Krivák Dederón, ktorý predtým patril do Padreho party, teraz ale vedie nebezpečných zdivených Kojotov, s ktorými lúpi na vlastnú päsť, a s bývalým parťákom má nevybavené účty. Do Padreho lichožrútej skupiny ale patria aj ostrí chlapci Padrot, Vasil a Škrtič Čango, ktorí pre svojho šéfa urobia čokoľvek, a tak sa musí s ich pomocou celá rodina zomknúť, aby zachránila nielen svoje meno, ale aj svoju existenciu.

České animované filmy

Kuky sa vracia
Hlavnými hrdinami filmu Jana Svěráka sú postavy zo sveta detskej predstavivosti. Šesťročný Ondra trpí astmou, a tak sa musí zbaviť všetkých plyšiakov, aj obľúbeného Kukyho. V momente, keď ho mamička vyhodí do smetiaka, si Ondra začne predstavovať, že Kuky je v skutočnosti v neznámom prírodnom svete. Je to ale len fantázia, alebo sa plyšový medvedík naozaj vydal na svoje najväčšie dobrodružstvo?
Fimfárum Jana Wericha
Animované pásmo na motívy rovnomennej knihy Jana Wericha ponúka sfilmované poviedky Fimfárum, Až opadá lístie z dubu, Franta Nebojsa, Splnený sen a Lakomá Barka. Vtipné i poučné príbehy o rozprávkových zázrakoch, čertoch a obyčajných ľudských slabostiach spája typický Werichov humor.
Malá z rybárne
Jan Malej rozpráva príbeh podľa Hansa Christiana Andersena o Morskom kráľovi a jeho rodine, ktorý rovnako ako ďalší obyvatelia ríše opustil vyplienené vody a spolu so svojou starou matkou a tromi dcérami – Malou, Prostrednou a Najstaršou odišiel medzi ľudí. Teraz žije v malej rybárni, kam jedného dňa vstúpi sebavedomý a sympatický Baron, do ktorého sa Malá zamiluje. Jej láska ale zmení život nielen jej, ale aj celej rodine.
Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Lichožrúti

Film / seriál
Hodnotenie FDB 72,7 %
Foto Profimedia.cz

Réžia Galina Miklínová

Scénár Galina Miklínová, Pavel Šrut

Obsadenie Ondřej Trojan, Kryštof Hádek, Matěj Ruppert, Josef Somr, Jolka Krásná, Marek Taclík, Tatiana Vilhelmová, David Novotný

Dĺžka 86 min.

pondelok 13. 3.

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC