Film / seriál

Pixels: keď sa vracajú osemdesiatky

Pixels

Na planétu Zem zaútočilo na striebornom plátne už všeličo. Ale ešte nikdy nie postavičky z tridsať rokov starých arkádových hier.

V roku 1982 mali Sam a Will trinásť rokov, keď začali chodiť do videoherní hrať z dnešného pohľadu praveké, ale o to klasickejšie pecky ako Donkey Kong, Pac-Man alebo Space Invaders. Zúčastnili sa aj hráčskych majstrovstiev, ktorých záznam bol spolu s koncertami vážnej hudby alebo veľrybím spevom nahraný ako pozdrav z planéty Zem na platňu, ktorá bola vystrelená vo výskumnej sonde do vesmíru. Kto mohol tušiť, že ju zachytia mimozemšťania, ktorí si strieľanie v arkádových hrách vyložia ako vyhlásenie vojny…

O viac než tridsať rokov neskôr pošle neznáma civilizácia na Zem inváznu armádu v podobe postavičiek zo starých počítačových hier: predstavte si žltú guľu Pac-Mana takého veľkého, že prehltne celé mesto. Sam v podaní Adama Sandlera sa medzitým pretĺka životom, ako sa dá, zatiaľ čo z Willa (Kevin James) sa stal prezident Spojených štátov. A to napriek tomu, že je takmer negramotný – ešte nedávno originálna myšlienka, veď film bol natočený vlani pred tým, než sa Donald Trump prihlásil do pretekov o najvyšší úrad. Priatelia z detstva sú každopádne poslednou nádejou ľudstva na záchranu, príšerám z osmdesiatkových arkádoviek sa totiž môžu postaviť len tí najlepší hráči.

Chlapci sa hrajú

Komédia s nevšedným námetom je celovečernou adaptáciou nezávislého krátkeho filmu z roku 2010. Jej režisérom je Chris Columbus, ktorého meno vám toho asi na prvý krát mnoho nepovie. Niektorý z jeho filmov ale videl snáď každý – patrí medzi ne komédia Sám doma z roku 1990, ktorú Američania považujú tak trochu za vianočnú klasiku podobne ako my napríklad Tri oriešky pre Popolušku. Aj pokračovanie Sám doma 2: Stratený v New Yorku (1992), Mrs. Doubtfire – Otec v sukni (1993) alebo prvé dva filmy o Harrym Potterovi patria do Columbusovej filmografie.

Pixely majú zaujímavé obsadenie v čele s Adamom Sandlerom, známym v Amerike najprv z komediálnych skečov relácie Saturday Night Live a neskôr po celom svete z komédií Rivali (1996), Roznášač vody (1998), Kurz sebaovládania (2003) či napríklad z minuloročnej westernovej paródie The Ridiculous 6 od mediálneho koncernu Netflix. Sandler je tiež úspešným televíznym a filmovým producentom, pričom na Pixeloch sa podieľa celý rad jeho hereckých priateľov a spolupracovníkov ako je predstaviteľ druhej hlavnej úlohy Kevin James.

Ďalšou zaujímavou tvárou vo filme je Peter Dinklage, ktorého pozná celý svet ako Tyriona Lannistera zo seriálu HBO Hra o tróny. Málokto vie, že nielen za tento projekt získal dve ceny Emmy a jeden Zlatý Glóbus za najlepšiu vedľajšiu úlohu rovnako ako nespočetné množstvo nominácií na všemožné prestížne ocenenia. Vedľa hereckého obsadenia je to však práve neopozeraný námet, ktorý z Pixelov robí skvelé predstavenie zďaleka nielen pre fanúšikov počítačových hier.

Viac nájdete v tabletovom magazínu, ktorý je dostupný pre iOS a Android, alebo pre PC.

Pixels

Film / seriál
Hodnotenie FDB 73.1 %
Foto Cinemax

Réžia Chris Columbus

Scénár Timothy Dowling, Tim Herlihy

Obsadenie Michelle Monaghan, Adam Sandler, Peter Dinklage, Ashley Benson, Sean Bean, Josh Gad, Kevin James

Dĺžka 106 min.

Cinemax nedeľa 24. 4. Moj TV program Satelitná televízia: HBO MaxPack a Komplet

Kompletný magazín s množstvom ďalších článkov nájdete voľne k stiahnutiu na

Available on App Store Get it on Google play PC a MAC